Leif Nilsson har själv bott i Hummelstad i hela sitt liv. Han föddes i stataregården på Hummelstad gård. I dag bor han en bit därifrån i det hus som hans föräldrar flyttade in i när han var två år.
I början av 1990-talet fick han lite extra tid och började intressera sig mer för traktens historia. Han träffade äldre människor, som samlades i en studiecirkel och berättade om gamla tider. Han fick dem att fatta pennorna och teckna ner sina minnen. I dag sitter han på en liten lokalhistorisk skatt.
Men Leif har grävt djupare ner i historien. Han har lagt ned mycket tid och möda på att bena ut historien om kung Humble, som påstås vara mannen som gav byn sitt namn.
- Det finns många olika stavningar på byn. Humblesta och Humblestad till exempel.
I Hervarasagan får vi veta att hunerna hade en kung Humble. Hunerna kallas också, enligt traditionen, för finnar. Snorre Sturelasson kallar dem för just det. Det påstås, allt enligt sagan, att hunerna skulle ha härstammat från götiska sierskor som gift sig med finska män.
- Men hunerna har inget med Attilas hunner att göra. Det var ett annat folk, säger Leif Nilsson.
Uppe på Nyckelberget i Hummelstad finns i dag två stora gravrösen. I det ena sägs Humble vila. I det andra hans dotterson Hörder. De stupade tillsammans vid slaget vid Dunahed 550 efter Kristus.
De föll i kamp mot kung Angantyr i Bolmsö. Hörder och Angantyr var halvbröder: När Hörder kom ridande för att utkräva sitt arv blev han i stället förolämpad. Han vände hem till Humble och berättade om sin skymf. Han hade blivit kallad för "trälkvinnans son". Det fick Humble att rusta för strid.
Hunerna ansatte inledningsvis göterna hårt. De kom med en stor här. Båda sidor förlorade mycket folk. Men göterna fick hela tiden förstärkning och kunde täppa igen sina luckor.
Och till slut föll både Hörder och Humble för Agantyrs svärd. Hunahären försökte dra sig tillbaka. Men åttadagarskriget slutade i ett blodbad. I dokumenten kan man läsa "åarne stannade i sitt lopp av de drunknades lik, och dalarne fylldes av stupade män och hästar."
Humble och Hörder fördes hem och fick sina vilorum på Nyckelberget. Men allt det här bygger på sägner och sagor. Några vetenskapliga belägg finns inte. Men en sak vet vi och Leif Nilsson, trakten har varit befolkad sedan urminnes tider.
- Jag har hittat flera gravrösen i en ring runt dagens Hummelstad.
Leif Nilsson har en egen teori kring namnet Hummelstad, att det har med eldstad att göra. När eldstaden blev mer varaktig så togs namn efter personer som bodde där mer eller mindre permanent. Det finns massor med ställen som slutar på stad i trakten: Kälkstad, Dröpestad, Nagelstad, Smitterstad. Listan kan göras hur lång som helst. Hummelstad ska alltså ha varit Humbles stad, Humbles eldstad.
Det finns andra saker som stärker uppgifterna om att trakten varit bebyggd sedan länge. Nedanför Leifs hem ovanför Hummelstad gård finns ett par stora gropar där man hittat myrmalms rester. Myrmalm uppstår i fuktig mark. Det stärker Leif i hans uppfattning om att Långsjön gått mycket högre upp än vad den gör idag.
- Jag har hittat lera på min tomt. Så Långsjön måste ha gått ända hit upp, säger han.