Lars Leijonborg trivs mellan jobb

Sedan mitten av juni har före detta folkpartiledaren Lars Leijonborg varit frikopplad från politiken. Och än så länge håller han öppet om vad som ska hända i framtiden. - Jag har haft en väldigt skön höst och är som en del arbetslösa brukar säga "mellan jobb" och jag trivs bra med det, säger han.

Lars Leijonborg lämnade partipolitiken i somras. "Det känns bra att få en nystart i livet. Men jag har ju älskat det här livet." Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Lars Leijonborg lämnade partipolitiken i somras. "Det känns bra att få en nystart i livet. Men jag har ju älskat det här livet." Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Västervik2009-11-19 00:00
Till skillnad mot många andra som just nu befinner sig "mellan jobb" har Lars Leijonborg också fått ett par jobberbjudanden som han än så länge överväger. Dessutom har han nyligen startat konsultföretaget Lars Leijonborg AB, och för någon vecka sedan skickade han de första fakturorna.- Men det egna bolaget är än så länge ett alternativ om jag inte väljer något annat, säger han dröjande.Lars Leijonborg började med politiken redan som 15-åring då han gick med i Folkpartiets ungdomsförbund. Sex år senare blev han FPU:s ordförande och därefter har det rullat på. Partisekreterare, gruppledare, partiledare är några milstolpar och den senaste var som minister i den borgerliga regeringen.Det han säger sig vara mest stolt över under sina år som politiker är valet 2006 då alliansen, de fyra borgerliga partierna, lyckades bryta Socialdemokraternas styre.Bland de egna insatserna nämner han dels den proposition som gav ett stort resurstillskott till forskningen, dels anläggningen European Spallation Source, ESS, till Sverige och Lund.- Det sätter Sverige på världskartan och blir ett nav för materialforskningen i hela Europa. Varje år kommer tusentals forskare till Lund för att använda den här anläggningen som man jämföra med ett supermikroskop.Men det har också funnits kritik. Inför valet 2002 lade Lars Leijonborg fram förslaget att invandrare skulle språktestas innan de fick svenskt medborgarskap. Samma år fick partiet över 13 procent av rösterna och vissa ansåg att förslaget öppnade för främlingsfientliga krafter.Vad är din åsikt om det?
- Först och främst är språket viktigt för att nya svenskar ska kunna komma in i samhället. Sen är det det bästa sättet att motverka främlingsfientlighet. Att koppla språkkunskaper till medborgarskap är något som gäller alla länder i hela Europa. Nu är det bara tre länder i hela EU, som inte har språkkrav.Vad känner du nu när Sverigedemokraterna är på frammarsch?
- Det är djupt bekymmersamt. Därför blev jag glad när Margot Wallström frågade om jag ville vara med i Teskedsorden som israelen Amos Oz gett upphov till och som har som syfte att motverka främlingsfientliga krafter. Det känns mycket viktigt.
Födelsedagsprofilen
Namn: Lars LeijonborgFyller: 60 år den 21 november 2009.Bor: I Vasastan.Familj: Barnen Pontus, 34, Axel, 13.Aktuell: Har startat ett aktiebolag med inriktning på konsultverksamhet, management och informationsfrågor. "Sen har jag också fått en del spännande förfrågningar."Karriär i korthet: Utbildad socionom. Ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund 1971. Valdes in i riksdagen 1985. Partiledare för Folkpartiet 1997-2007. Utbildningsminister 2006-2007 och högskole- och forskningsminister 2007-2009. Tog initiativ till att återinföra fyraåriga mandatperioder i stället för treåriga. Kallades för Leijonkungen efter rekordvalet 2002 då Folkpartiet fick 13,3 procent av rösterna.Om att fylla 60: "Förut har jag aldrig haft tid att tänka på mina märkesdagar, så är det inte nu. Men jag trivs bra med livet, jag har många trevliga vänner och jag har min familj."Så firar jag födelsedagen: "På själva dagen ska jag ha en middag för min släkt. Sen råkar det vara så att den sammanfaller med Folkpartiets landsmöte i Växjö och då har jag gått med på att ha en mottagning veckan efter."Oanad talang: Kan spela piano och har ackompanjerat Lena Philipsson i tv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om