Lågmäld konstnär med behov av rymd
Stephen Conroy möter upp i sin vårgrönskande trädgård. På tomten finns en liten villa och bredvid den en byggnad som nyligen gjorts om till ateljé.
Från London till Lofta. För nästan exakt 13 år sedan flyttade Stephen Conroy från London till Lofta. Det var förstås kärleken som fick honom till Sverige.Foto: INGEMAR PETERSSON
Foto:
Det var inte helt enkelt att få Stephen Conroy att ställa upp på en intervju till porträttet. Men efter en veckas betänketid tog han tjuren vid hornen och svarade ja, om än en aning motvilligt.
- Jag är ganska privat av mig, förklarar han.
Stephen Conroy har sitt ursprung i Storbritannien och på Irland. Båda föräldrarna var irländare, och Conroy är således ett irländskt namn. Men Stephen själv föddes i Yorkshire, en landsdel belägen i norra England.
För nästan exakt tretton år sedan flyttade Stephen Conroy från London, och ett arbete som dekormålare och scenograf på teatern, till den svenska landsbygden i Tjust, närmare bestämt till Lofta.
- Det var förstås kärleken som drog mig hit, berättar Stephen.
Kärleken heter Anna och är numera hans hustru. Och hemmet med den vårgrönskande trädgården är Grönhagen, strax utanför Lofta samhälle.
Anna och Stephen träffades för femton år sedan i Ecuador. Båda var på resande fot och vänskap uppstod. De höll kontakten efter resan och så småningom reste Stephen till Sverige under en sommarsemester för att hälsa på, och "drabbades" då av den stora kärleken.
Vid den tiden hade han anställning på en teater i London och karriären började ta fart.
- Jag hade utbildat mig inom grafisk formgivning, och sedan inredningsarkitektur och scenografi och fått den typ av arbete jag ville ha. Plötsligt stod jag därför inför ett stort beslut - karriären eller kärleken. Men jag har aldrig ångrat att jag flyttade till Sverige, säger Stephen.
- Jag är en naturmänniska i grunden och behöver yta och utrymme för att trivas. Det är för trångt i en storstad som London.
Det första riktiga arbetet på svensk mark blev i ladugård. Således blev omvälvningen till en början total: från "finkultur" i storstaden till grovarbete på landsbygden. Inte att förglömma nytt land, ny kultur och ett främmande språk. Försörjningen inom lantbruket blev dock en kortvarig erfarenhet.
Numera är Stephen Conroy lärare och undervisar i bild, engelska och teknik på skolan i Överum. Ett nytt uppdrag han fått är att i egenskap av inredningsarkitekt utforma Västerviks museums Naturum. Detta arbete har just påbörjats, och det första symboliska spadtaget till bygget togs den 2 mars i år. Temat som ska utmärka detta Naturum är "Havet, skärgården och människorna i Tjust".
- Rummet ska inspirera till egna naturupplevelser, förklarar Stephen.
Själv har han alltid fascinerats av det nordiska landskapet och dess natur, och känner det ibland som att ödet eller en slags inre, omedveten, kraft drivit honom hit. Och med sitt yviga röda hår skulle han kunna gå för en återvändande viking, dock förutan svärd och sköld.
Den egna konsten vill han inte försöka leva på, inte känna någon press att försörja sig på. Han förklarar att han därför känner sig lycklig över att ha ett förvärvsarbete som ändå ger honom möjlighet att vara kreativ.
- Och jag är väldigt glad åt att vid sidan av min lärartjänst dessutom få arbeta med inredningsarkitekturen.
För Stephen Conroy verkar det konstnärliga arbetet vara ett fundamentalt behov. Och i sitt skapande behöver han utrymme och yta, vilket syns på de konstverk som pryder väggarna i ateljén.
Stephen både målar och fotograferar och använder sig gärna av olika tekniker i sitt arbete, ofta blandtekniker. Han söker ständigt efter nya motiv och nya sätt att arbeta på.
- Själva processen och teknikerna man använder i sitt utövande är lika spännande som att bearbeta själva motivet. Det att sätta sin egen personliga prägel på någonting är väldigt tillfredsställande.
För tillfället arbetar han mycket med digital konst, vilket innebär att han använder datorn som redskap i skapandet, och han blandar gärna traditionella tekniker med foto.
- Det är spännande att testa och laborera med hjälp av datorn, och de bildredigeringsprogram som finns. Jag använder datorn som ett filter, vilket är väldigt bra eftersom man kan experimentera utan att någonting blir förstört.
PORTRÄTTET
Ålder: 36
Familj: Hustrun Anna och döttrarna Embla och Malva.
Bor: Lofta.
Favoritmat: Indiskt.
Fritidsintressen: Förutom måleriet och fotot, kajakpaddling i skärgården.
Blir glad av: Mycket. Att se mina barn utvecklas och växa.
Det bästa med Tjust: Skärgården både sommar och vinter. Den är exotisk för mig.
Ålder: 36
Familj: Hustrun Anna och döttrarna Embla och Malva.
Bor: Lofta.
Favoritmat: Indiskt.
Fritidsintressen: Förutom måleriet och fotot, kajakpaddling i skärgården.
Blir glad av: Mycket. Att se mina barn utvecklas och växa.
Det bästa med Tjust: Skärgården både sommar och vinter. Den är exotisk för mig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!