Lagerlöfs idé lever än

En februaridag för 40 år sedan satt Eines Lagerlöf i Rune Masths lilla lunchrum på Caltexmacken i Västervik och läste DN. En artikel om ett kompisgäng väckte hans intresse och födde en idé. Det blev Arsenalgänget!

Foto: Privat

Västervik2012-03-30 00:00

På macken, som låg vid Östersjövägen, läste Eines Lagerlöf om ett gäng grabbar som startat en förening som de kallade Kinas vänner. Varför inte starta något liknande och kalla det för Englands Vänner, funderade Eines som fortfarande var lärare vid den här tiden och hade februarilov. Han var genast klar över att man skulle rikta in sig på fotboll.

- När Rune fick en ledig stund så presenterade jag min idé för honom. Han tände också på den, berättar Eines Lagerlöf.

De båda herrarna började diskutera hur man skulle lägga upp saken, vilket lag man skulle hålla på och vilka som skulle vara med i sällskapet. Tipsgänget var gjutet. Det bestod av Olle "Pek" Johansson, Leif Olsson, Lars Sjöholm, Rune Masth, Stig Svensson, Bo Hidefält och mannen bakom idén: Eines Lagerlöf. Men de tyckte att sju var för få. Tio skulle vara lagom för en gruppresa. Så hur värvar man ytterligare tre man?

- Vi bestämde oss helt enkelt för fråga de första som kom och tankade, minns Eines Lagerlöf.

Den första som kom till macken var Pelle Sundin. Han tyckte det var en strålande idé och nappade direkt. Sedan anslöt sig Rune Jonsson på Städcentralen och Olle Johansson på Engströms.

Så var det ekonomin. Hur skulle resorna finansieras? Alla kanske inte hade så bra ställt. Dessutom kalkylerade herrarna kallt med att en och annan hustru kanske kunde ha synpunkter på upplägget. De skulle ju inte få följa med! Hur som helst så bestämde det sig för att spara en tia i veckan så skulle resan vara betald inom ett år! Det var en lysande idé, dels skulle de knappast belasta någons hushållskassa, dels skulle en och annan äkta hälft få chans att vänja sig vid tanken på att gubbarna skulle i väg.

- Smart, eller hur?

Den 20 mars 1972 hölls det första sammanträdet med Eines Lagerlöf som ordförande. Ett år senare gav de sig i väg på den första resan till London. Den kostade 400 kronor. Men man fick mycket för pengarna, eller vad sägs om tur och retur Västervik-Göteborg, tur och retur med färja Göteborg-London, frukost och lunch på båten, fri transfer till hotell Prins Charles, en natt i dubbelrum, plus frukost, fri transfer till Highbury och biljett till matchen. Det blev till och med 120 kronor över per man av de sparande pengarna, inte illa.

- Men matchen var en sorglig historia. Arsenal mötte Derby och Rupert Davies gjorde matchens enda mål efter bara fyra minuter efter ett felpass av Arsenals centerhalv, minns Eines Lagerlöf.

Vid sidan av resorna (vartannat år) som inte bara har gått till England och inte alltid bara handlat om fotboll, så har gänget besökt Holland, Spanien, Grekland, Portugal, Tyskland, Italien, Polen, Åland och Estland. Herrarna har idrottat lite själva också: bowling, innebandy och fotboll har stått på programmet.

- Vår sångkonst har också rönt stor uppskattning på många resor, försäkrar Eines Lagerlöf.

I kväll firar man i all enkelhet sin 40-åriga tillvaro med bowling och middag. Leif Olsson och Eines Lagerlöf är de enda som är kvar från starttian. I oktober är det dags för nästa resa. Den tar gänget till Dublins fair city.

Medlemmar
Arsenalgänget växte och medlemmar har kommit och gått, man satte stopp vid max 18. Här är de nuvarande medlemmarna: Bengt Andersson, Lars Ankarwall, Jan-Olof Berg, Arne Björkman, Leif Eek, Gert Grönlund, Karl-Erik Heed, Torsten Heed, Börje Hermansson, Kent Hermansson, Bengt Jansson, Marcus Jeansson, Sven-Erik Jeansson, Christer Jillehed, Eines Lagerlöf, Gunnar Liffner, Leif Ohlsson, Lars-Gunnar Persson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!