Yvonne Palm föddes under en del dramatik. Hennes mormor och morfar hade ett litet ställe som hette Björkhyddan, tre kilometer in i skogen utanför Storebro. Det var under brinnande världskrig och långt till närmaste telefon när det var dags att kalla på barnmorskan, som skulle ta sig dit med häst och vagn. Det tog sin tid...
– När hon kom hade mina morföräldrar redan hjälpt mig till världen. Folk kunde sånt på landet förr, säger Yvonne Palm.
Hon blev kvar med sin mamma och storasyster ett tag hos morföräldrarna. Det vet hon bestämt för hon är döpt i Vimmerby kyrka den 14 juni.
Anledningen till att hon och hennes mamma och storasyster hade rest till Storebro, när det var dags för Yvonne Palm att möta livet, berodde på kriget.
– Min pappa var inkallad, berättar hon.
Familjen bodde annars vid Casimirsborg, ett ställe som hette Borgen. Hennes pappa arbetade i skogen, byggde sommarhus, odlade bin och var vaktmästare i huset där familjen bodde. När Yvonne Palm var sex år flyttade man in till Piperskärr.
– I samlingslokalen vid Borgen var det fester och dans ibland. På söndagarna var det gudstjänster, minns hon.
Yvonne Palm har alltid varit kyrkligt engagerad. I hennes morföräldrars hem i Mossebotorp, utanför Gamleby längs Norrlandsvägen, bildades Gamlebys baptistförsamling en gång för länge sedan.
– Eller Betelförsamling, som det hette på den tiden. Min mamma var frälsningssoldat i sin ungdom.
Så det föll sig nog rätt naturligt för Yvonne Palm att vandra på samma vägar. Hon är i dag medlem i Marieborgskyrkan, även om hon inte är lika aktiv som hon har varit. Men kyrkan är viktig och orden betyder mycket för henne:
– Vad hade hänt om Jesus inte älskat. Vad hade hänt utan hans nåd?
1977 gjorde hon en resa till det förlovade landet. Det var ett äventyr värt att minnas. I Jerusalems omgivningar besökte hon flera platser vi känner från Bibeln. Hon har vandrat på Via Dolorosa, beundrat Getsemane vid foten av Olivberget och skådat resterna av Jerikos murar.
Yvonne Palm har prövat flera yrken under sitt liv. Hon var en kort tid på Ekblads tryckeri, har jobbat på Slottsholmen och Stadshotellet i kallskänken. Men de flesta yrkesåren har hon ägnat åt vården. Under nio år arbetade hon på sanatoriet i Mållila, sedan på långvården i Västervik. De sista 18 åren var hon anställd på sterilcentralen på sjukhuset här i stan.