Sedan en tid finns en grupp hängivna amatörforskare som försöker bringa lite ljus kring Kullens historia. De träffas i olika grupper och försöker ta reda på hur människornas villkor såg ut på Kullen och dess omgivningar.
Initiativet kommer från Britt-Marie Widén, som har hört sin mamma och andra äldre släktingar berätta om gamla tider och om människor som levde i området.
Det har fascinerat och väckt hennes nyfikenhet att få veta mer.
I dag träffas en grupp av sju personer varannan vecka för att delge varandra sina nya kunskaper.
Det är den stora gruppen. Sedan träffas man i mindre grupper och borrar sig ner specifikt i vissa ämnen. Vem bodde i Östra Lund? Vem ägde Williamsborg? När byggdes Lübeck? Vad fanns det för industrier och så vidare. Frågorna är många. Svaren färre än så länge.
Tanken är att det så småningom ska mynna ut i en utställning på Kulbacken och i någon scenisk framställning i samarbete med Teaterskeppet.
VT träffade Barbro Friberg, Britt Karlsson och Britt-Marie Widén i tisdags eftermiddag för en liten pratstund om hur arbetet fortskrider.
- Vi hoppas också att vi kan intressera skolan för vårt arbete. I dag får de lära sig mycket om den industriella revolutionen i England. Men den fanns även här, säger Britt Marie Widén, som varit SO-lärare, och Britt Karlsson, som har ett förflutet inom ABF.
Nu har de ett stort arbete framför sig. Grupperna letar med ljus och lykta efter människor som har något att berätta, eller kanske har gamla bilder undanstoppade i något gulnat album som kan sprida ny kunskap och ge nya insikter om förhållandena på Kullen för länge sedan.
Alla bidrag mottages med stor tacksamhet, har vi förstått.
Området har inte alltid haft det bästa ryktet. Namnet "Tattarkullen" lever fortfarande kvar hos många, som växt upp i trakten ...
- Det kanske var så att den gamla stadsbefolkningen såg ner lite på dem som kom utifrån, funderar de tre damerna.
Barnrikedomen kanske också gjorde sitt. Nedanför Kullen, precis norr om Järnförädlingen, låg Kasern. Det var ett barnrikehus med 16 eller 18 små lägenheter.
Byggnaden var flyttad till stan från Solstadström eller Blankaholm. Den revs i början av 1950-talet men då var flera av de små lägenheterna sammanslagna och trångboddheten mindre.
I mars nästa år hoppas gruppen av man ska vara färdig att visa sin utställning.