Krögaren som gjorde matkonsten akademisk

Inte helt oväntat ska den instundande bemärkelsedagen firas rejält. Först med en mottagning hemma på Saxå Herrgård på själva Dagen. Sedan med ett "Måltidsfantasteri" för inbjudna gäster på teatern Göta Lejon i Stockholm.

Professor, hedersdoktor och vd. Carl Jan Granqvist har många uppdrag. Alla med någon anknytning till mat eller dryck.                                                                   Foto: Scanpix/Arkiv

Professor, hedersdoktor och vd. Carl Jan Granqvist har många uppdrag. Alla med någon anknytning till mat eller dryck. Foto: Scanpix/Arkiv

Foto:

Västervik2006-03-22 00:25
- Antingen reser man bort - eller så tar man tag i det. Jag föredrar det sistnämnda. Även om det var jobbigare än jag trodde att handskrivna 600 inbjudningskort, erkänner dagens 60-åringen.
Krögare med mål i mun. Vinkonnässör av stora mått. En livsnjutare som aldrig reser någonstans utan sin ostrongaffel. Många etiketter har under årens lopp klistrats på Carl Jan Granqvist, som redan på 70-talet tog sig an den grannlaga uppgiften att via tv-rutan utbilda svenska folket i vinkunskap.
Kunskap och utbildning har sedan löpt som en röd tråd vid den parallella gastronomiska karriären, som kulminerade 1990 när den nyinrättade Restauranghögskolan förlades till Grythyttan på initiativ av gästgivaren till gästgiveriet med samma namn.
- Att vår stora, anrika bransch släpptes in i de akademiska salongerna var ett välkommet erkännande och värd all respekt, menar den elva år senare till filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet utnämnde Carl Jan Granqvist.

Självklart har fil dr Granqvist kvar lagerkransen från promoveringen. Tanken att använda de vid det här laget väl torkade lagerbladen i exempelvis en kalopsgryta har inte slagit honom. Kanske vore det heller inte lämpligt med tanke på att flertalet av de grytor som Carl Jan Granqvist i dag har en slev i har akademisk anknytning. Bland annat har han nyligen fått ett nytt förordnande som professor i ämnet "matkunst" vid den norska hotell- och restauranghögskolan i Stavanger där han föreläst sedan hösten 2000.
- Det är kul att få fortsätta, tycker professor Granqvist. Men det roligaste som hänt under de här åren är att en av mina norska studenter disputerat här hos oss och nu är tillbaka i Stavanger för att forska vidare inom "matkunst".

Sedan tre år tillbaka är Carl Jan Granqvist även vd för "AB Måltidsupplevelser" ett bolag ägt av hemkommunen Hällefors.
- Min uppgift är att koordinera den utbildning och forskning som bedrivs på Restauranghögskolan med näringslivet. Landets två största anhopningar av livsmedelsindustrier finns i dag i Malmö-regionen och i Göteborg. Vi vill få till ett tredje livsmedelskluster mellan Örebro och Karlstad. Inom den regionen är drygt 3 500 personer är sysselsatta inom livsmedelsindustrin som representerar många gamla fina varumärken, bland annat Ekström, Wasa och Löfberg, berättar direktör Granqvist.

Den tvärvetenskapliga Måltidsakademien i Stockholm är också något som engagerar förutom förläsandet vid Institutionen för restaurang- och måltidskunskap vid universitetet i Örebro.
- Forskningen inom måltidskunskap har verkligen blivit etablerad. På tio år har tre disputerat, vi har fem doktorander på gång och vi har fått ytterligare en professur till de tre tidigare.
Carl Jan Granqvist har inte längre något ägarengagemang i Grythyttan, vilket gett honom tid och möjlighet att även ha en plattform i Stockholm. Här jobbar han dels med en egen vinagentur, dels med Vinkällaren Grappe, Skandinaviens största vinlagringskällare där 950 personer hyr in sig och lagrar cirka 120 000 flaskor till ett uppskattat värde av 60 miljoner kronor.
- Det är fullt och det är jättekul, tycker Carl Jan, som inte räds det förestående inträdet i den så kallade reparationsåldern.
- Min kris hade jag när jag fyllde 30 så den är jag av med. Nu är det bara skönt att bli äldre och ändå ha förmånen att umgås mycket med unga människor.

Idén att fira 60-årsdagen på Göta Lejon, där man ger musikalen Skönheten och Odjuret, fick Carl Jan på premiären.
- I en scen bjuds Skönheten på en fullkomligt obetalbar måltid med kycklinglårbalett, kronärtskockor och tårtor som kommer nerdansande från himlen. Då slog det mig att här, och med just denna fabulösa scen, vill jag fira min 60-årsdag. Efteråt hoppas jag få igång en debatt bland de inbjudna på temat tre måltider - de gamlas, barnens och kärlekens måltider. Med andra ord blir mitt firande en kompott på lek blandat med allvar.
Carl Jan Granqvist
Yrke: Gästgivare emeritus, professor, filosofie hedersdoktor.
Fyller: 60 år den 22 mars.
Familj: Sonen Carl Johan, 14 år.
Bor: På Saxå herrgård i Grythyttan och på Strandvägen i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om