Kaptenen som vägrar lämna sin skuta

75 år och still going strong. Det är definitivt en beskrivning som stämmer in på Arnold Jansson i Västervik. Och än är han inte redo att sluta jobba.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2018-02-09 09:40

Vi möter honom på övervåningen till det företag han en gång i tiden startade. Star Elektroniks hus på Barlastgatan är byggd som en båt, med akter och för. Även inne i lokalen råder en marin känsla. Högst upp i en hög spiraltrappa väntar kaptenen som styr skutan, om man vill se det bokstavligt.

– Utformningen var familjens idé men huset ritades av arkitekten Tommy Lyberg, säger Arnold Jansson om huset som stått där sedan augusti 1999, då det invigdes av dåvarande kommunalrådet Anita Bohman, till toner av den lokala musikgruppen Hafsbandet.

Men egentligen började företagets historia betydligt tidigare än så. Och att det skulle bli en karriär inom elektronik stod nog klart för Arnold Janssons omgivning ganska tidigt.

– Jag blev intresserad av el redan i tvåårsåldern när jag gick omkring i huset och petade i eluttagen med pappas skruvmejslar, berättar han.

Intresset bestod och den unge Arnold hittade ofta tekniska lösningar på sina vardagsproblem. Till exempel monterade han som sexåring batteridriven belysning i cykelgaraget. Och när han kom upp i tioårsåldern byggde han tillsammans med grannpojken en koja högst upp i en tall på nuvarande Östersjövägen. Dit köpte de gamla bakelittelefoner och installerade en telefonförbindelse med hemmet på Grevgatan ett hundratal meter därifrån.

– Vi grävde helt enkelt ner kabeln i marken. Och mamma kunde ringa när det var dags att komma hem och äta, säger Arnold Jansson.

Som 14-åring anställdes Arnold Jansson som varubud hos sin morbror som drev speceriaffär på Södermalmsgatan. När han sedan slutat skolan, som 15-åring, fick han fast anställning som skrivmaskinslärling på företaget Addo, med kontor och verkstad på Storgatan. Där jobbade han tills det var dags för lumpen, som han egentligen skulle göra som prickskytt på I4 i Linköping. Men väl på plats hann han knappt packa upp sina saker innan han i stället förflyttades till arméns signalskola i Uppsala, dit man sökte rekryter med intresse för teknik. Han utbildades till signalmekaniker, pluggade elektronik och reparerade militär radioapparatur.

Utbildningen blev startskottet för Arnolds fortsatta tekniska karriär. Även privat fortsatte intresset och under några år var han ordförande i Westerviks Sändareamatörer. I dag har intresset svalnat, men det händer att han drar igång sin radioutrustning för att prata med en annan amatör, någonstans i världen.

Yrkeskarriären fortsatte på Televerket Radio. Med placering på radiostationen i Fårhult jobbade han med underhåll av sändarutrustning och antenner. Även mastklättring stod på programmet och flera gånger har Arnold Jansson varit uppe i toppen av den 334 meter höga tv-masten och bytt lampor.

Under tiden på Televerket blev Arnold Jansson engagerad som frilanstekniker på Sveriges Radio i Västervik. Så småningom blev han fast anställd och det hände att han fick hoppa in även som reporter och programmedarbetare.

– Jag hade en egen kvart varje fredagsmorgon, Arnolds kvart, berättar han.

I början av 1980-talet lämnade Arnold Jansson radion och startade tillsammans med hustrun Lena marinelektronikföretaget Star Elektronik hemma i villan i Piperskärr.

– Jag tänkte att det ju finns så många båtar i Västervik och jag tycker att det är jätteintressant med båtelektronik och kommunikation. I början var jag lite orolig för hur det skulle gå. Men vi fick faktiskt många kunder från början.

Fortfarande gillar Arnold att ”skruva i båtar” som han uttrycker det och företaget är än i dag stort på den typen av tjänster.

Den andra stora delen är telefoni och växellösningar.

– Vi har faktiskt sålt mobiltelefoner längre än Telia. Jag sålde de första här i Västervik för 33 år sedan, säger han och visar en utställningsplats på företaget där mobiltelefoner från förr och nu visas upp.

Tidigare i veckan fyllde Arnold 75 år. En ålder som för de flesta innebär att man lämnat yrkeslivet. Men att bara lägga av med ett livsprojekt är inte gjort i en handvändning, så han är fortfarande i allra högsta grad i tjänst även om han, med ålderns rätt, har trappat ner.

– En period jobbade jag 70-80 timmar i veckan och bortsett från en tvåveckorsresa till Kanarieöarna och några ströveckor och dagar under årens lopp har jag inte haft semester på 33 år.

Att hela den närmaste familjen jobbar i firman kan kanske ha bidragit till att familjesituationen ändå har fungerat. Förutom Arnold och hans fru jobbar även barnen Magnus och Charlotte i firman, samt Charlottes man Björn. Den enda anställde som inte är en familjemedlem är Stefan Nilsson.

– Men han har varit med så länge så vi ser honom som en i familjen, skrattar Arnold.

Något storslaget firande i direkt anslutning till 75-årsdagen har det inte blivit.

– Jag väntar till i sommar då jag kommer att hålla en sommarfest för vänner och bekanta. Jag tycker att det är roligast om man kan vara ute i trädgården, säger han.

Personligt

Arnold Jansson

Ålder: Fyllde 75 i tisdags, den 6 februari

Familj: Hustru Lena, vuxna barnen Magnus och Charlotte, två barnbarn.

Bor: Villa i Piperskärr

Intressen: Att hålla sig i form. Cyklar varje dag till och från jobbet – totalt en mil, samt tränar styrketräning. Är sträckansvarig för en del av Tjustleden.

Livsmotto: Propagerar för ett leverne i enlighet med naturen. Jag äter nästan aldrig kött och försöker låta bli att flyga. Det är inte hållbart med alla dessa flygresor och feta bilar. Skänker regelbundet pengar till Världsnaturfonden samt till utrotningshotade orangutanger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!