Conny Bergholms väg till teaterns förtrollande värld kan knappast beskrivas som rak och snabb, snarare tvärtom. Den har varit lång och lite slingrig.
Conny växte upp i Älvsjö, söder om Stockholm. Hans pappa drev flera däckverkstäder. Så det föll sig naturligt för Conny och hans bror att börja i firman. Under 20 år sålde och monterade Conny däck till allt som rullar på hjul. Men en dag satte en arbetsskada stopp för vidare äventyr i däckbranschen.
- Jag har fortfarande besvär med min högra arm, säger han.
Skadan hade det goda med sig att den förde in honom på den bana som så småningom skulle föra honom och familjen till Hallingeberg.
Conny har sedan ungdomen sysslat med sång och musik. Han spelar nyckelharpa, gitarr och lite piano. På 1960-talet spelade han i en popgrupp som åkte runt på skoldanser och ungdomsgårdar kring Stockholm, senare blev det dansband och bygdegårdar i en annan konstellation.
När hans hustru Anne-Christine fick konakt med marknadschefen på Ånedinlinjen öppnade sig en ny karriärdörr. Paret jobbade under många år som kryssningsvärdar på Östersjön.
- Vi hade en egen liten show varje dag, berättar Conny. Jag fick för resten ett seniorkort från rederiet här om dagen. De vet nog inte vem jag är längre ...
Paret tröttnade på det gungiga livet på sjön. Publiken på kryssningsfartygen är inte alltid den som är mest uppmärksam och motiverad. Det kan bli lite svårt med koncentrationen hos en del gäster i takt med att glasen töms på sitt innehåll.
- Det är inte roligt att försöka underhålla när ingen lyssnar, förklarar Conny Bergholm.
Så paret steg i land och började söka nya utmaningar. Det blev ett långt letande efter en lämplig plats att bygga upp en teater på. De såg många gamla halvruttna lador innan de kunde säga: Jaaa, här är det!
- Vi tittade på gårdar från Gävle i norr till Oskarshamn i söder, berättar Conny Bergholm.
I Hallingebergs gamla skola fann de vad de sökte. 2004 började de bygga om och renovera. Det är ett mastodontprojekt som pågår ännu. På vintern åker teaterkostymerna av och blåställen på.
Det är slitigt och tufft många gånger att förvandla den gamla skolmiljön till bostäder och teaterlokaler. Nu har familjen 22 rum och kök att disponera i flera lägenheter.
I dag vänder sig teatern i första hand till pensionärsgrupper och föreningar. Det är under vår och sommar som de har flest besökare. Det är lite lugnare nu när mörkret har sänkt sig över trakten.
- Men vi brukar ha några föreställningar i månaden även så här års, berättar Conny.
Hallingeberg teater kan erbjuda nio olika föreställningar. Och för Conny väntar en hemlig föreställning på 65-årsdagen.
- Familjen har planerat något. Vi får se vad det blir.