Josefin och Emma tävlar i SM för serveringselever
?Hedrande att Västervik fick med ett av sex lag i finalen.?
Foto: MAGNUS GLANS Västerviksflickorna Josefin Kårelind, till vänster, och Emma Ottosson i flamberingstagen under övningarna inför finalen i Serverings-SM i Sandviken den 5 februari.
Foto:
De båda flickorna utgör ett av sex serveringslag som tagits ut till finalen i SM för serveringselever i Sandviken detta datum.
? Det är hedrande att Västervik fick med ett lag i finalen med tanke på att det finns hela 136 skolor med Hotell- och Restaurangprogram runt om i Sverige, säger Bosse Andersson, ansvarig för detta program vid Västerviks gymnasium.
SM-tävlingen I Sandviken är samtidigt en uttagningstävling till nordiska mästerskapet i servering för tredjeårselever.
Josefin och Emma har under sitt sista år på gymnasiet valt att specialisera sig enbart på servering, vilket enligt flickornas ansvariga lärare Birgitta Hagman är en hel vetenskap:
? Man ska bland annat klara att komponera en meny, göra en uppdukning, välja vilka drycker som smakmässigt passar till vad samt dessutom ordna med blomsterarrangemang och liknande.
Hur såg då det tävlingsbidrag ut som gjorde att Josefin och Emma gick till final?
? Vi hade satt samman en 4-rättersmeny till ett guldbröllop med alla ingående drycker och tillhörande uppdukning.
Menyn bestod av ljust fågelkött som förrätt, saltvattensfisk till varmrätt samt tre sorters ostar som mellanrätt. Till dessert var det flamberad crepes suzette.
SM-tävlingen, som innehåller även en klass även för sex kocklag, arrangeras av Sveriges Hotell- & Restaurangföretagare (SHR).
? Tävlingen har hög status i och med att den hålls av vår branschorganisation, påpekar Bosse Andersson och Birgitta Hagman.
Tävlingsdagen den 5 februari blir lång och kräver mycket kunskaper, såväl på det teoretiska som praktiska planet.
? Josefin och Emma ska inledningsvis duka upp ett lunchbord för fem personer. Till detta ska lämpliga drycker väljas ut ur ett givet sortiment. De ska duka upp även ett festbord för 4?6 personer efter en given meny, berättar Birgitta Hagman som följer med sina duktiga serveringselever upp till Sandviken.
Även samtliga bordsdekorationer utförs av serveringseleverna. Tranchering av kött/fågel alternativt filéing av fisk ska göras invid gästernas bord.
När det gäller kombinationen av mat och dryck finns fem grundsmaker matsalspersonalen utgår från: salt, sött, syra, beska samt något som kallas umami.
Det är lite av kemikunskaper att veta vilka smaker som passar bra ihop och vilka andra som tillsammans ger rena metallsmaken.
Josefin och kommer att ligga i hårdträning under de återstående dagarna inför SM-tävlingen. Redan i.går åkte flickorna upp till Sälen där de ska praktisera servering på en exklusiv restaurang.
? Undvik skidåkning före tävlingen så slipper ni riskera att tävla med gipsat ben, skojar deras lärare inför avresan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!