"Jag måste ha respekt för människan bakom handlingen"
Åsa Lindberg är sedan cirka ett år tillbaka chef för kriminalvården i Västervik. Att hon ville ha ett arbete där hon fick möta människor i olika situationer visste hon redan på högstadiet.
Chef för kriminalvården. Åsa Lindberg i Västervik var först socialsekreterare innan hon blev fängelsechef.
Foto:
- Ingen speciell händelse, men alla möten med människor har varit avgörande för mina värderingar. Både i min yrkesroll och privat.
Finns det någon person som har påverkat dig mycket?
- Mina föräldrar som gav mig en trygg grund att stå på och som alltid har stöttat mig och trott på min förmåga. Min pappa sa ofta till mig att jag skulle passa att arbeta med människor. Min första kontakt med den sortens arbete blev när jag pryade på socialkontoret när jag gick i nian.
- Och så finns det en man som jag haft som klient sedan jag började inom kriminalvården för cirka tjugo års sedan. Han har lärt mig mycket om hur livet är i de kretsar där han vistas. Vi har haft många samtal som säkert påverkat oss båda. Jag tänker ofta på det han sagt när jag ska fatta svåra beslut, jag tror att jag också påverkat honom att i någon mening skaffa sig en bättre tillvaro.
Har du någon gång i din yrkesroll fattat ett beslut som du haft anledning att ångra?
- Inte som jag vet direkt. Men visst finns det många beslut som har gett mig sömnlösa nätter. Särskilt gällde det när jag arbetade som socialsekreterare och skulle fatta beslut om omhändertagande av barn. Att göra det så föräldrarna ändå kände att de hade ett värde som föräldrar var mycket svårt.
Har dina etiska och moraliska värderingar ändrats med åren?
- Inte i grunden, men när man får egna barn så är det kanske en del värderingar som man är särskilt noga med att förmedla till dem. Att de alltid ska visa respekt för den enskilde individen. I mitt arbete har jag lärt mig att även om jag tycker illa om någons handling så måste jag ha respekt för människan bakom.
Vad oroar dig mest i dagens samhälle?
- Att den tekniska utvecklingen håller på att gå så långt att vi tappar bort kontakten med varandra. Det viktiga samspelet som uppstår när man möter människor kan aldrig ersättas med kontakt via datorskärmar. Att våldet har blivit råare oroar mig också.
Vilka är de positiva tecknen?
- Att människor i dag har möjlighet att göra mer medvetna val. Att miljöfrågorna börjar komma upp till diskussion igen. Inom mitt område, kriminalvården, tycker jag att vi blivit bättre på att möta intagna. Att vi försöker ge ett sådant innehåll i straffet att vi hos den som kommer ut har sått ett frö till en förändring.
6 korta frågor
<STRONG>Tror du på någon högre makt?</STRONG> Ja <STRONG>Är det enbart positivt att barn som föds är "kartlagda" redan i moderlivet</STRONG>? Nej <STRONG>Kan aktiv dödshjälp någon gång försvaras?</STRONG> Ja <STRONG>Är längre och hårdare straff det bästa sättet att förebygga brott?</STRONG> Nej <STRONG>10 procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund, är det något som oroar dig?</STRONG> Nej <STRONG>Tycker du att homosexuella ska få adoptera barn?</STRONG> Ja
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!