"Jag insåg hur bräckligt livet är"

Margareta Andersson bor i Västervik, men har rötterna i Hallingeberg. Under många år som distriktssköterska, och under senare år också som nämndeman i kammarrätten i Jönköping, har hon ofta fått fatta beslut som påverkat andra människor.

Margareta Andersson är sjuksköterska och nämndeman och måste ibland fatta beslut i etiska frågor som rör andra människor.
Foto: Lena Pettersson

Margareta Andersson är sjuksköterska och nämndeman och måste ibland fatta beslut i etiska frågor som rör andra människor. Foto: Lena Pettersson

Foto:

Västervik2007-02-08 00:25
Kan du berätta om någon händelse som har fått avgörande betydelse för ditt sätt att värdera människor i din omgivning?
- Inte någon enskild händelse, men under mina 30 år som sjuksköterska, särskilt de 15 åren som jag arbetade natt på akutmottagningen, har påverkat mig mycket. Man konfronterades ständigt med människor i kris och var ofta tvungen att fatta snabba beslut, ibland livsavgörande. Jag insåg hur bräckligt livet är och hur snabbt allt kan förändras. När jag gick ut därifrån på morgonen efter tio timmars jobb kände jag ofta en stor tacksamhet över att få vara frisk och kunna gå hem till en familj som också mådde bra.
- En resa till ett krigshärjat Kosovo för några år sedan, väckte också många tankar om vad som är viktigt i livet och hur mycket vi har att vara tacksamma över.
Finns det någon särskild person som har påverkat dig mycket ?
- Morfar Ludvig. Jag och mina syskon tillbringade många somrar på hans gård i Västa Ed. Han hade en otrolig förmåga att se oss barn och låta oss ta ansvar för varandra, för djur och för naturen. Jag tror de åren byggde upp ett självförtroende som jag haft nytta av hela livet.
- Jag minns när han skickade mig att köra traktorn till silon i Helgenäs alldeles ensam, jag var väl 12-13 år och ganska rädd. "Det här klarar du" var hans kommentar till min tveksamhet. Det varma och kärleksfulla sätt som han behandlade mormor på var också underbart att se. Den miljön som fanns runt det hemmet liknade en riktig Bullerbyidyll. Tänk om alla barn i dag fick uppleva någon liknande.
Har du i din yrkesroll eller i ditt uppdrag som nämndeman i kammarrätten fattat något beslut som du senare haft anledning att ångra ?
- Jag vet att jag ibland fattade beslut över mina befogenheter under tiden på akuten, men jag tror aldrig att det fick några negativa följder.
- I mitt uppdrag som nämndeman kan man ibland ställas inför svåra avvägningar. Det handlar ofta om att fatta beslut om barn som ska omhändertas från sina familjer och ungdomar som tvångsvårdas för missbruk. Ibland kan man nog fundera på vad som händer efter domen. Men man får aldrig någon uppföljning och eftersom vi inte får vara med vid mål som rör personer som finns på våra hemorter så får man inte veta.
Har dina etiska och moraliska värderingar ändrats med åren ?
- Jag har nog blivit mindre tvärsäker och mer ödmjuk. Tidigare dömde jag mer efter utanverket. Men det är nog en insikt som följer med åldern.
Vad oroar dig mest i dagens samhälle ?
- Arbetslösheten bland unga som gör att så många växer upp utan att känna att de behövs. Krig och konflikter och fanatiker av alla slag.
Vilka är de positiva tecknen ?
- Att världens ledare kan samlas till konferenser och försöka lösa frågor som berör oss alla. Att globaliseringen ökar, och så är det inte så dumt med en ny regering.

Till sist några korta ja- och nejfrågor:
Tror du på någon högre makt? Ja
Är det enbart positivt att barn som föds är " kartlagda" redan i moderlivet? Nej
Kan aktiv dödshjälp någon gång försvaras? Nej
Är längre och hårdare straff det bästa sättet att förebygga brott? Nej
Tio procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund, är det något som oroar dig? Nej
Ska homosexuella få adoptera barn? Nej
Frågor om etik
En serie intervjuer med personer som i sin yrkesroll har att fatta viktiga, ibland livsavgörande beslut, som berör andra människor. De intervjuade svarar på frågor om bakgrunden till sina etiska ställningstaganden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om