"Jag hade inte kunnat föreställa mig livet under ockupation"

Hon har medverkat i fredliga demonstrationer som slutat i militärt övervåld och fått en helt ny syn på vad ordet solidaritet innebär. Evelina Schön har alltid brunnit för jämställdhet och jämlikhet och i fem månader har hon praktiserat i Palestina.

Evelina Schön lämnade Västervik för att utbilda sig i Östersund. Hon har precis kommit hem från praktiken i Palestina.

Evelina Schön lämnade Västervik för att utbilda sig i Östersund. Hon har precis kommit hem från praktiken i Palestina.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-07-04 00:00

Hon kommer med bussen från Stockholm och vi sätter oss på en av bänkarna utanför resecentrum i Västervik. För en månad sedan var hon på Västbanken i Palestina, nu är hon tillbaka i Sverige. Evelina Schön flyttade till Västervik när hon började medieprogrammet på gymnasiet 2003 och 2008 flyttade hon till Östersund för att utbilda sig till socionom med internationell och interkulturell inriktning. Om ett halvår är hon klar.

- Jag vill jobba inom det interkulturella, gärna med integration, och jag kan absolut tänka mig att jobba utomlands. Om jag kunde hade jag velat åka tillbaka till Palestina så snart som möjligt. Jag förälskade mig verkligen i Jerusalem där jag bodde.

Anledningen till att hon ville vara i just Palestina i fem månader var delvis att hon ville utnyttja privilegiet att få in en fot där och delvis för att hon är intresserad av problematiska områden.

- Dessutom finns det utrymme till funderingar på hur länge till Palestina kommer finnas kvar. Jag ville passa på att komma dit när jag hade chansen.

Vi hoppar tillbaka lite i historien. Evelina kommer från Vetlanda och hon har så länge kan minnas haft ett engagemang mot orättvisor.

- Det började väl någon gång i lekparken liksom. Nej men allvarligt, jag har alltid tyckt att det varit orättvist att jag inte fått spotta och svära som mina bröder gjort bara för att jag var tjej. Varför måste jag bete mig annorlunda än dem? Jämställdhet och jämlikhet är två frågor jag brinner väldigt mycket för, säger hon med en fast blick.

I mitten av januari i år åkte hon ner till Palestina i sydvästra Asien. Hon säger att hon hade ganska bra koll innan eftersom hon läst mycket, speciellt sedan hon visste att hon skulle få åka dit. Men det är svårt att förebereda sig på en sådan omställning.

- Jag hade inte kunnat föreställa mig livet under ockupation. Det är en väldigt svår situation. Jag har varit på många fredliga demonstrationer som slutat i rent övervåld. Man kan läsa om det hur mycket som helst men det är en helt annan sak att vara där och uppleva det. Jag har träffat så många fantastiska människor som kämpat för det de tror på och jag har fått en helt ny syn på ordet solidaritet och vad det innebär. Det är mycket som händer där som det inte rapporteras om och jag har sett hur islamofobin växer. Det gör den överallt i världen och det är skrämmande. Dessutom tycker jag det är synd att man lätt blir anklagad för att vara antisemit om man visar sympati med Palestina.

Under vistelsen har Evelina jobbat för en organisation som arbetar med familjeplanering med allt vad det innebär. Bland annat har hon informerat om sexuell hälsa och ämnen som genus och preventivmedel.

- Det råder en större brist på kunskap och utbildning inom dessa frågor i Palestina. Kvinnors rättigheter har ju dessutom en tendens att inte stå högt upp på prioritetslistan i den här världen och Palestina är inget undantag. Men kampen fortsätter, säger hon och ler.

Evelina har svårt att ge ett konkret svar på hur konflikten kring Palestina skall lösas. Dock tycker hon att ockupationen och det militära övervåldet skall upphöra under tiden förhandlingar sker samt att mobilisering mot olika typer av rasism eller främlingsfientlighet skall vara på agendan världen över.

Om hon fick önska skulle ockupationen av Palestina och det militära övervåldet sluta så länge som man förhandlar om området. Dessutom tycker hon att människor måste arbeta mot rasism och främlingsfientlighet världen över.

- En sak man alltid ska tänka på är att människor aldrig är mindre värda beroende på vilken etnicitet eller religion de har. Det är mycket viktigt, säger hon och ser bestämd ut.

Personligt

Namn: Evelina Schön

Ålder: 24.

Familj: Mamma, pappa och tre bröder.

Läser helst: DN med kritiska ögon och romaner.

Ser helst på tv: Nyhetsmorgon.

Lyssnar helst på: P1.

Äter helst: Vegetariskt.

Intressen: Läsa, träna och umgås med vänner.

Det bästa med Västervik: Havet och att det är litet, mysigt och nära till allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om