Inspirationen kommer från Asien

Det började med en liten thailändsk pojke som behövde en mamma och pappa och nu fyller Elisabet Gunnarsson livet med asiatisk inredning och kultur.

Asiatisk stil. Elisabet Gunnarsson gillar asiatisk inredning och i sin butik har hon allt från möbler och porslin till konstgjorda orkidéer, kuddar och andra prydnadssaker, allt med anknytning till Asien. Med i butiken är även irländska settern Cilla, Elisabets bästa vän och ständiga följeslagare. FOTO:anders steiner

Asiatisk stil. Elisabet Gunnarsson gillar asiatisk inredning och i sin butik har hon allt från möbler och porslin till konstgjorda orkidéer, kuddar och andra prydnadssaker, allt med anknytning till Asien. Med i butiken är även irländska settern Cilla, Elisabets bästa vän och ständiga följeslagare. FOTO:anders steiner

Foto:

Västervik2007-11-19 00:25
I hennes butik på Hallströmsgatan är det fullt med prylar i asiatisk stil. Hon importerar möbler, tyger och tavlor av olika slag från Kina och Thailand och säljer. Än så länge är det bara en halvtidssysselsättning, men om allt går bra hoppas hon kunna utöka så småningom.

Intresset för Asien byggdes upp under flera års tid, och det började med att hon och hennes man skulle adoptera ett barn.
- Vi fick höra att vi var aktuella för Thailand och Colombia, vilket vill ni ha? frågade de. Och det var ju inte lätt, så vi läste på om båda länderna, men sedan ringde de och sade att Thailand hade sagt ja.
Elisabet lästa allt hon kom över om Thailand, så när de äntligen fick åka dit var hon väl förberedd.
- Men det var nervöst. Jag var ju inte så resvan på den tiden heller, säger hon.

Hon och hennes man stannade två veckor i Thailand för att lära känna barnet som hade valts ut åt dem. De fick komma till barnhemmet och träffas och fick genomgå förhör med domstol, som beslutade om de fick ta med sig pojken hem som fosterbarn.
- Man får nämligen inte adoptera direkt från Thailand. Innan det blev godkänt godkänt var vi tvungna att skicka tre rapporter med ungefär ett halvårs mellanrum. Det var svårt att leva i ovisshet och spöket fanns alltid i bakgrunden, tänk om han inte får stanna.

Men allt gick bra och snart var Jens deras på riktigt. Efter det kom Manne, även han från Thailand, och intresset för Thailand, och Asien i övrigt bara växte för Elisabet. Hon fastnade för kulturen och konsten och köpte med sig en del inredningsprylar hem till Sverige.
- Sedan började jag tänka att det kanske var fler än jag som gillade asiatisk inredningskonst. Jag upptäckte att det var svårt att få tag på i Sverige. Och tillsammans med äldste sonen, han är 23 år nu, började jag fundera på att importera produkter.
Elisabet jobbade tidigare inom sjukvården.
- Jag började när jag hade hoppat av gymnasiet och det var mer en slump än något medvetet val. Jag tyckte väl egentligen inte det var så kul, men vad gör man?
Efter ett tag gick hon över till administration, hon läste in ekonomisk linje på gymnasiet och fick en ekonomtjänst på sjukhuset. Det trivdes hon bättre med.
- Det var så roligt. Jag kände mig uppskattad och efterfrågade och jobbade hårdare och hårdare.
Tills det brast en dag. Elisabet hade arbetat sig till utbrändhet och till slut hade hon ingen kraft och ork kvar.
- Jag gick in i väggen helt enkelt, säger hon.
Efter en lång sjukskrivningsperiod gjorde hon några försök att komma tillbaka till jobbet, men det fungerade inte. Nu är hon halvtidssjukskriven och resten av tiden arbetar hon med företaget.
- Jag hoppas på att kunna komma tillbaka till heltid så småningom, men jag tar det försiktigt.

I början var affären, som heter Hill Street import, mest inriktad på thailändska produkter, eftersom det var där Elisabet hade varit mest. Men efter yngsta barnet fick den en liten annan inriktning.
- Den här gången ville vi ha en flicka, så vi bestämde oss för att adoptera från Kina. I Thailand är det nästan bara pojkar och i Kina är det bara flickor.
Det blev en ny kultur att sätta sig in i och nya upplevelser som skilde sig helt från de thailändska. Elisabet och hennes man fick en bestämd liten flicka som försökte lära dem kinesiska innan hon lärde sig svenska. Alice är nu 11 år och hon och Elisabet har varit och rest tillsammans i Kina.
- Nu har jag mest saker från Kina i butiken. Det finns ett sådant otroligt djup i den kinesiska kulturen och så väldigt många vackra saker, säger hon.
- Jag tycker man kan förnimma en känsla av lugn och harmoni i sakerna.

Och sedan hon gick in i väggen är hon tacksam för all lugn och harmoni hon kan få, dessutom gick hon igenom en skilsmässa för bara något år sedan.
- Men jag är inte en person som bara kan sitta stilla. Jag tycker om att hålla igång och göra saker.
Lugnet hittar hon i stället på lantstället utanför Tuna när hon påtar i trädgården och tillsammans med sina djur, fyraåriga irländska settern Cilla och de två katterna.
- Det finns inget som är så lugnande som när en katt hoppar upp och lägger sig på ditt bröst och börjar spinna. Då spelar det ingen roll hur uppstressad man är, hjärtat börjar genast lugna ner sina slag och man känner sig bättre.
Porträttet
<STRONG>Namn:</STRONG> Elisabet Gunnarsson <BR><STRONG>Bor:</STRONG> På Bergsgatan i Västervik. (Hill Street) <STRONG>Familj: </STRONG>Barnen Jens 23 år, Manne 15 år och Alice 11år. <BR><STRONG>Hobby:</STRONG> Yoga, trädgård och odling och det nyväckta intresset för Feng shui.<BR><STRONG> Bäst med Västervik:</STRONG> Närheten till allt och vattnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om