Inger bröt ny mark med Spöket Laban

Över 110 böcker har Inger Sandberg skrivit om bland andra Spöket Laban, Lilla Anna, Pulvret, Tummen och en mängd andra figurer. - Att få bryta in med nya motiv i bilderboksvärlden har varit väldigt roligt, säger hon.

Över 100 böcker har Inger Sandberg skrivit. "De har nog betytt mer för barn i Singapore, Taiwan och Korea än här, för där finns inte den berättartraditionen", säger hon. Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix

Över 100 böcker har Inger Sandberg skrivit. "De har nog betytt mer för barn i Singapore, Taiwan och Korea än här, för där finns inte den berättartraditionen", säger hon. Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Västervik2010-07-28 00:00
Egentligen är Inger Sandberg utbildad till småskolelärare och att hon skulle bli barnboksförfattare var långt ifrån självklart. Startskottet kom i och med att hon träffade sin man Lasse som övertalade Inger att lägga läraryrket på hyllan och i stället ägna sig åt att skriva. Så småningom följde hon hans råd och tillsammans började de göra följetonger och serier i bland andra Hemmets Journal, Vi och Folket i bild.Några år senare, 1953, kom första boken. Men det skulle dröja ända till början på 1960-talet innan de fick ordentligt genomslag.- Vi fick kämpa ett tag för att få våra böcker utgivna, för på förlagen tyckte de att vi var för moderna, berättar Inger och förklarar att de varken hade med "några kaniner och jox eller guldlockiga barn".- Vi ville i stället göra böcker med ett interaktivt språk mellan bild och text. Och dessutom göra böcker som de minsta barnen kunde hålla i sina små händer.Till slut fick de napp hos ett förlag och efter en liten tid var det full ruljans. Hela tiden var det Inger som skrev och Lasse som tecknade. Ju svårare utmaning som väntade Lasse desto roligare tyckte han att det var, minns Inger.- Jag ville inte skriva så mycket, så en gång tänkte jag att han banne mig skulle få något som han måste jobba med riktigt länge. Boken hette Perry och osynlige Wrolf och handlade om avundsjuka och hur det är att få ett litet syskon. Men Lasse blev otroligt lycklig och inspirerad och ritade dag och natt fort som bara den.I närmare 60 år arbetade de tillsammans. Enligt Inger var det Lasse som stod för fliten medan hon beskriver sig själv som lite trög och långsam i starten.Stämde de bilder som du hade i huvudet när du skrev med dem som Lasse ritade?
- Vi jobbade var och en för sig och lade oss inte i varandras arbete. Men när jag skrev hade jag alltid Lassebilder i huvudet. Fast han gjorde det alltid bättre.Nu är det snart två år sedan Lasse Sandberg gick bort. Även om saknaden fortfarande är stor intygar Inger att hon är långt ifrån ensam - hela familjen förutom två barnbarn bor i Karlstad. Lite titt som tätt blir det en resa utomlands. Nyligen var hon i England med ett av barnbarnen som är tio år och som länge tjatat på mormor att de ska åka till vänner i England.-Jag trivs bra hemma men det är alltid spännande att åka bort. Och att umgås med yngre människor tror jag är en slags vaccination mot åldrandet.
Födelsedagsprofilen
Namn: Inger Sandberg.Fyller: 80 år den 2 augusti 2010.Bor: I Karlstad.Familj: Tre barn, två söner och en dotter med respektive. Åtta barnbarn och tre barnbarnsbarn.Aktuell: "Nu finns inte Lasse längre och jag vet inte om jag vill att någon annan ska illustrera mina böcker, men vem vet..."Karriär i korthet: Utbildad småskollärare. Har skrivit för olika dagstidningar. Första boken Fåret Ulrik får medalj kom 1953. Därefter har det blivit över 110 böcker, varav de flesta är illustrerade av maken Lasse Sandberg. Böckerna har översatts till över 30 språk. Dessutom har Inger och Lasse gjort tv-program och teaterföreställningar. Medlem i Svenska barnboksakademien 1995-1999. Har tilldelats ett otal stipendier, priser och hedersbetygelser, bland dem Nils Holgersson-plaketten, Astrid Lindgren-priset och Kungliga Medaljen: Litteris et Artibus år 2006. Det senaste var Astrid Lindgrens stipendium i Vimmerby, våren 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om