Hovsångare med många bollar i luften
Det blir mycket Loa Falkman framöver: i tv, på musikalscenen och på operan. Inför 60-årsdagen höjer han endast på ögonbrynet.- Jag är fortfarande 37.
Loa Falkman fyller 60. Just nu är han mitt uppe i repetitionerna inför Rivierans guldgossar på Cirkus i Stockholm Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto:
Samtidigt övar han inför höstens premiär på musikalen "Rivierans guldgossar" - mer semester än så blir det sällan för en hårt arbetande artist. Det är många bollar i luften som alltid. I höst kan vi förutom i Guldgossarna även se honom i komediserien "Ett gott parti" på TV4 (i samma kanal har vi i sommar kunnat se honom i en repris av "Talismanen"). Senare i vinter gör han entré som Falstaff på Stockholmsoperan.
I drygt tre decennier har han hållit sig på toppen med inte mindre än två framgångsrika karriärer parallellt. Själv kan han inte svara på om han främst är sångare eller skådespelare. Det var så självklart redan från början att det skulle bli båda banorna.
- Jag hade egentligen inget val ... Jag bar väl på ett så stort uttrycksbehov helt enkelt.
Som skådespelare lyckas han övertyga i såväl komiska som dramatiska roller. Många har skrattat åt hans känsla för tajmning i situationskomedin "Cleo".
Hans känsliga rolltolkning i filmen "Pensionat Oskar" ledde till en välförtjänt Guldbagge, och som den sjungande professor Higgins i "My fair lady" kammade han hem en Guldmask.
Kanske ligger förklaringen till framgångarna i den totala övertygelse med vilken han går in i varje roll.
- Även i en väldigt skruvad komedigrej som "Cleo" så måste det vara trovärdigt som fan, även om jag är vrålknäpp där. Jag gör inte gubbar som ska få folk att skratta, det är ju situationen som ska bli rolig.
Han väljer sina roller med omsorg. Om han inte känner något ticka igång vid första genomläsningen av ett manus så tackar han nej, hur smickrande det än är att bli tillfrågad. Detsamma gäller om man står på en musikal- eller operascen, försäkrar Loa. Glöden måste alltid finnas där.
Sedan är det förstås ett ständigt arbete att hålla rösten i trim. Han sjunger för Nicolai Gedda och citerar gärna maestrons syn på vikten av att förvalta sitt pund: "Gåvan är inte gratis". Han har varit engagerad vid operahus i Schweiz, i Paris och i New York, men den största höjdpunkten hittills var ändå det tre år långa operasamarbetet med Peter Brook på 1980-talet. Det blev så fruktbart att regissören ville knyta honom till sin teaterensemble som talskådespelare.
- Men då kände jag att jag behövde sjunga lite också.
På meritlistan finns även en jumboplats i Melodifestivalen med "Symfonin". Schlagern har sedan dess fått upprättelse genom att ligga på Svensktoppen i otaliga veckor och röstas fram till en av de tio bästa sångerna i festivalens femtioåriga historia.
- Det smickrade min fåfänga oerhört!
Förutom att åren som går gör det allt viktigare att slipa på sångtekniken, så är åldern inget som upptar hans tankar.
- Jag kan möjligen haja till över sifferkombinationen, eftersom jag fortfarande är 37. Nja, 36 är jag nog.
Födelsedagen firas i stillhet.
- Om det är någon som vill komma förbi så får de väl göra det, men det är inget organiserat. Utan jag ska ut och äta en jäkligt god middag med familjen sen på kvällen tänkte jag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!