Hon sprider glädje med sin gitarr

Hon kallar sig lite skämtsamt för glädjeflicka. Men det ligger något i det - om man tänker bort ordets klassiska betydelse... Margareta Johansson från Frödinge har i snart 25 år varit en glädjespridare med sin musik på institutioner runt om i norra Kalmar län.

När det är dags för "Kaffetåren" då vet man att sångstunden snart är över.Foto: Anders Steiner

När det är dags för "Kaffetåren" då vet man att sångstunden snart är över.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-04-13 00:00

Videon är inte längre tillgänglig

Margareta Johansson är uppväxt på en gård i Frödingetrakten. Musiken kom tidigt in i hennes liv. I ungdomen "harvande" hon runt i olika grupper. Det var dans- och popband. Det blev väldigt mycket musik. Mamma och pappa hemma på gården, tyckte nog att det blev lite för mycket. Det var inte helt överens med sin dotter om hennes musikantdrömmar.

Musiken har i alla fall följt Margareta under promenaden på livets stig - med undantag för några avbrott. Det första kom tidigt - i slutet av tonåren.

- När jag fyllde 18 och fick körkort slängde jag bort gitarren ett tag, säger hon.

Under några år gjorde Margareta annat. Hon jobbade inom industrin och försökte reparera sina missade studier. De hade fått stå tillbaka för musiken. Hon började plugga ekonomi. Men än en gång vann musiken dragkampen om hennes själ.

I mitten av 1980-talet tog karriären fart, telefonen började gå varm. Margareta blev eftertraktad som underhållare på fester, pubar och krogar. Vi är säkert många som sett och hört henne på Poseidon och Hörnan här i stan när det begav sig. Hennes uppträdanden lockade mycket folk och var populära.

-  Det började nog med att jag var med i Café Norrköping 1986. Jag minns inte riktigt vad jag sjöng, men jag tror det var några visor. Det var mycket visor då.

Sedan har det rullat på. Hon har spelat och sjungit på institutioner i Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner i snart ett kvarts sekel. Det började, som så många gånger, av en slump med ett uppträdande på Norra sjukhuset i Västervik. Nu är hon ute mest varje dag och spelar på äldreboenden, dagcenter och andra ställen. Hon är anställd av ABF och tidigare har det varit andra studieförbund, som betalat hennes lön.

Kontakten med människor, tacksamheten hon möter känner hon som väldigt stimulerande. Den ena publiken är inte den andra lik på institutionerna.

- Du måste hela tiden anpassa din repertoar, säger hon.

I dag vill många på äldreboenden lyssna på Flickorna i Småland och annat de känner igen. Men önskemålen är på väg att förändras.

- Jag får snart börja träna in några Elvislåtar, säger Margareta.

Sedan några år är Margareta också utbildad musikterapeut, enligt RGRM-metoden. Metoden används bland annat på strokepatienter. Den ska hjälpa människor med skador och sjukdomar i nervsystem och hjärna. Den är uppkallad efter Charlie Normans trumslagare Ronnie Gardiner.

- Det är väldigt intressant och jag tror att jag är ganska ensam i den här trakten med den utbildningen. På västkusten och i Göteborg finns det många fler, säger Margareta Johansson.

Margareta Johansson från Frödinge åker runt och underhåller boende på olika institutuiner i Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner. I förra veckan var hon på Dalsgården i Gunnebo.Foto: Anders Steiner
Margareta Johansson från Frödinge åker runt och underhåller boende på olika institutuiner i Västervik, Vimmerby och Hultsfreds kommuner. I förra veckan var hon på Dalsgården i Gunnebo.Foto: Anders Steiner
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om