Holger Kanth har haft hur många förtroendeuppdrag som helst. Om vi skulle rada upp alla här så skulle nog artikeln bli något enformig. Hans engagemang började redan i unga år - i SLU-avdelningen i Hallingeberg. Sedan har det bara fortsatt.
- Det har varit intressant och lärorikt. Jag kan verkligen rekommendera alla unga att aktivera sig. Det är lite si och så med återväxten i de flesta föreningar, intygar han.
Men det har inte alltid varit en dans på rosor att sitta i styrelser. Under hans tid i Konsum i Västervik var det tufft många gånger när den ena butiken efter den andra hotades av nedläggning.
- Det var stora förändringar som vi i styrelsen fick ta hand om. Det var inte alltid så lätt, anser han.
Då var det lättare och mer tacksamt att vara kolonist och släktforskare. Under 47 år hade Holger sin koloni på Kulbacken. I dag är han hedersmedlem i Västerviks koloniträdgårdsförening efter sina många och långa förtroendeuppdrag. Det är samma visa i släktforskarföreningen i Tjust. Även där kan Holger ståta med att vara hedersmedlem. Han har också fått hedersdiplom från både släktforskares och koloniodlares centrala förbund.
Holger Kanth är initiativtagare till Västerviks släktforskarförening, som senare döptes om till Tjust släktforskarförening. Det var 1985 som Holger började sondera terrängen för att se om det fanns intresse och möjlighet att starta en förening i de norra delarna av länet. Tidigare hade norra Kalmar län varit en vit fläck i slätforskarsammanhang.
- Jag fick bara positiva reaktioner, berättar han.
Han hade satt upp en lapp på bibliotekets anslagstavla där han sökte och fann andra eldsjälar, sådana som brann för att få mer och djupare kunskap om sina rötter. På det första årsmötet kom 35 medlemmar.
- Jag fick fina medarbetare i interrimstyrelsen. I dag är vi runt 600 medlemmar, berättar han.
Holger har själv varit ganska framgångsrik i sin forskning. Vissa grenar kan han följa ända tillbaka till 1500-talet. Så mycket längre går det inte att komma, om det inte finns en massa präster och adelsmän i släkten. Holger har hittat några präster bland alla bönder och torpare.
- Ja det stämmer, till och med en biskop, säger han.
När Holger började intressera sig för släktforskning i början av 1970-talet var det ett tungt arbete att söka sig tillbaka i historien. Det blev många resor till landsarkivet i Vadstena. Men med datorernas intåg i våra liv så har släktforskarna fått det lättare.
Holger Kanths eget liv började i Gamleby socken, i gränstrakterna till Hallingberg. Hans pappa arrenderade en gård. Det blev många uppbrott under uppväxtåren när arrendekontrakten sades upp. Det var ofta så att ägarna hade barn eller bekanta som ville ta över. Det var bara att packa ihop och söka vidare. Holger jobbade tillsammans med sin pappa tills han slutade som jordbrukare. Holger var då 23 år.
- Den sista gården var i Gäddeglo och vi flyttade in till stan, berättar han.
Här inleddes en lång vandring mellan olika arbetsplatser. Holger började hos Centralföreningen, gick en vinterkurs på Gamleby folkhögskola för att förkovra sig, prövade lyckan som maskinförsäljare till jordbruket i Roslagen, kom hem till Västervik och blev kontorist på fiskförsäljningsföreningen.
- Det var ett trivsamt och bra jobb. Men det är inte min stil att sitta still, säger han.
Så han återvände till Centralföreningen där han var nästan till nedläggningen. De sista åren var han anställd på Slip Naxos. Högtidsdagen tänker han fira i stillhet.
- Det blir precis som vanligt, säger han.