Högtflygande och nyfiken man som satt prägel på sin bygd

Arkitekten Bertil Dolk har bokstavligen satt prägel på sin bygd. I över 30 år har han haft eget arkitektkontor i Gamleby och han har utformat otaliga byggnader och miljöer under den tiden.

Bertil Dolk har har verkligen satt prägel på sin bygd.

Bertil Dolk har har verkligen satt prägel på sin bygd.

Foto: Brandin Hans

Västervik2008-07-07 00:06
Som yngling vallade Bertil Dolk skidorna hemma i Landsbro utanför Vetlanda. Där åkte alla skidor och alla hjälpte till att gräva ner kylrör till ishockeyplanen där senare Team Boro spelade. Mitt i denna företagsamma miljö växte han upp och började så småningom arbeta på arkitektavdelningen på Myresjöhus.- Jag skissade villor, grupphusområden, arbetade med utställningar och huskataloger, berättar Bertil Dolk.Han har nära till skratt och gör ofta snabba associationer muntra utvikningar med ett spjuveraktigt leende. Hela livet har han hållit igång med motion och alltid varit nyfiken på att lära och upptäcka nya saker.Det har blivit Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Vasaloppet och massor av vanliga löprundor mellan alla arkitektuppdragen. Nyfikenheten gjorde honom till köksbiträde på Broströmskoncernens Kungsholm under 60-talet.- Jag ville se världsutställningen i New York 1965 och såg ingen annan möjlighet att ta mig dit. Det blev två resor med Kungsholm för det fanns mycket att upptäcka i New York.Till Gamleby kom han 1970 och började på Anders Sjunnessons arkitektbyrå som flyttat dit från Hultsfred. Gamleby centrum hörde till de allra första lokala objekten som Bertil Dolk kom att arbeta med.Sju år senare startade han eget och under drygt 30 år har han mestadels arbetat inom Västerviks kommungränser. - Det är skönt att arbeta på hemmaplan och slippa tröttande resor. Nöjda kunder är den bästa reklamen och bor man mitt bland det man gör så gäller det att kunna stå för resultatet. I så fall har han mycket att stå för. Nästan varenda skola i kommunen har han arbetat med. Gymnasiebiblioteket, genomgående ombyggnader av Ellen Key-skolan och sagoslottet Marieborgsskolan bland mycket annat, Tjustgården, Gränsö slott och omgivningar, massor av byggnader på Lysingsbadet, Systembolagshuset med socialen, kronofogden och skattemyndigheten, sparkbanken i Västervik är bara några få exempel. Tre priser i svenska allmäna arkitekttävlingar har han fått.Stadsplanen till Tändstickan står han också bakom och där hettade det till i den lokala debatten. Han ritade in en 18 våningars "skyskrapa", men det blev för mycket för Västervik, den kunde han inte sälja in. Annars har han en släkting i Chicago som uteslutande säljer skyskrapor, men med lite fler våningar.Det finns ofta flera kännetecken som gör att man anar att Bertil Dolk har ritat ett hus.- Jag har aldrig platta tak, sadeltak är definitivt att föredra i vårt klimat. Dessutom har jag ofta en gavelspetsventil som både förgyller en stor död yta och har en praktiskt funktion för ventilationen. En spira, som den på Gamleby brandstation finns också ofta med.Men det är inte bara byggnader han ritat och ritat om. Unos park är hans skapelse, liksom lagunbadet vid Hammarsbadet och miljön runt Utterlek vid Åbyskolan i Gamleby. Har du något lokalt drömprojekt?
- Det skulle vara Visans hus i så fall, om det hade funnits finansiering...För sju år sedan tog Bertil Dolk flygcertifikat och köpte ett ultralätt flygplan med en räckvidd på 60 mil. Han flyger någon gång i veckan och som pensionär hoppas han att det blir mer. - När jag var ännu yngre tävlade jag i modellflyg och blev Smålandsmästare många gånger. Det intresset har hållit i sig men först nu har jag kunnat förverkliga drömmen om att flyga själv. Det är en helt underbar frihetskänsla och naturupplevelse. Dessutom är det kul att lära sig något nytt. Det närmaste jag varit förut är fallskärmshoppning. Pensionär är väl en sanning med modifikation, Bertil Dolk har fortfarande uppdrag och ideella engagemang, men han hoppas kunna tillbringa mer tid än förut i sommarstället på Horsö eller högt uppe i luften.
Personligt
Namn: Bertil DolkÅlder: 65Familj: Hustru, tre barn med familjerBor: Villa i GamlebySenast lästa bok: en finnpojk i Småland av Ilmari Leino (barndomsvän till Bertil)Favoritmat: Husmanskost, kåldolmar eller kroppkakorBäst med Tjust: Gränslandet mellan vatten och land är så oerhört vackert
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om