Hans Åhlund slutar som rektor för folkhögskolan

Gamleby folkhögskola är i full färd med att rekrytera en ny rektor. Ansökningstiden går ut om någon dag. Det är 17 år sedan skolan sist sökte ny rektor. Då var det Hans Åhlund som fick jobbet.

Hans Åhlund framför skolan som betytt så mycket för honom och som han betytt så mycket för. I vår slutar han som rektor. Sin första tjänst på skolan hade han för 43 år sedan.

Hans Åhlund framför skolan som betytt så mycket för honom och som han betytt så mycket för. I vår slutar han som rektor. Sin första tjänst på skolan hade han för 43 år sedan.

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-10-26 00:00

- Inte känner jag mig pensionsmässig, men åldersmässigt är det så, säger Hans Åhlund. Men att skolan får en ny rektor är bra. Däremot kan jag tänka mig att syssla med något annat, men riktigt hur det ska gå till och vad har jag inte bestämt. Lite planer har jag.

- Jag har haft tur som fått vara frisk och haft ett mycket intressant arbete och kanske är det därför som jag fortfarande har ett stort mått av entusiasm kvar för min hjärtefrågor som är folkbildning och vuxenutbildning.

Det var mycket nära att Hans Åhlund stannade kvar i Stockholm efter att ha jobbat tre år på Skolöverstyrelsen.

- Familjen var kvar i Gamleby och därför ville jag återvända, annars hade jag med säkerhet blivit stockholmare.

Hur ser framtiden ut för folkhögskolan?
- Det är och kommer att vara en viktig del av vuxenutbildningen. Om detta finns en bred enighet i alla politiska partier. Den allmänna linjen är skolans kärna och där kan man få en andra chans att läsa in gymnasiekompetens. Det finns ett behov av den här skolformen i vår region.

Varför är skolformen så bra?
- Den är fri från central styrning. Bara de ekonomiska ramarna sätts centralt sedan kan varje skola utforma sina egna profiler.

Vad är den viktigaste utvecklingen av skolan under din tid som ledare?
- Det är profillinjerna som tillkommit. Visskola, fritidsledarlinje, läs- och skrivlinje, textil design, foto och tv-produktion. De senare med yrkeshögskolestatus. Alla profillinjerna betyder mycket. De är en resurs i bygden och ger kommunens och länets ungdomar möjlighet till en fin utbildning utan att flytta så långt.

- Foto och tv-produktion hör till de mest ansedda i Sverige och det beror på duktiga medarbetare och gästlärare. Hela 95 procent av eleverna har jobb sex månader efter utbildningen är klar.

Även om det finns politisk enighet om folkhögskolans förträfflighet så blir det tuffare tider, ekonomiskt sett. Hur står sig skolan på det området?
- Det är inte bara en vikande ekonomi, det är färre ungdomar i kullarna framöver. Därför tror jag att vi, utöver kärn- och profilkurserna, måste sälja utbildning som ger inkomster utöver statsbidragen.

Kommer skolans betydelse att stå sig även för icke studerande?
- Jag hoppas verkligen att Gamleby folkhögskola får fortsätta att vara en mötesplats i bygden för föreläsningar, konst och musik och som en resurs för företag och föreningar i bygden.

Gamleby folkhögskola

Antal elever: 290

Antal anställda: 42 (inte alla på heltid) plus gästföreläsare

Skolan grundades: 1876

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om