Han ville göra föräldrarna stolta

Som SAS-chef åstadkom Jan Carlzon en smärre revolution i affärsvärlden med sin omdanande bok Riv pyramiderna. Drivkraften hos den då yngste flygbolagsdirektören var strävan att göra mamma och pappa glada.

Jan Carlzon har hyllats för sina idéer om ledarskap, och hans storsäljande bok läses fortfarande flitigt på högskolor och universitet.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Jan Carlzon har hyllats för sina idéer om ledarskap, och hans storsäljande bok läses fortfarande flitigt på högskolor och universitet.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Västervik2011-06-24 00:00

Redan som barn månade Jan Carlzon om att vara nyttig och leverera. Mönsterelev i skolan i Nyköping, söndagsarbetande som reporter på Södermanlands nyheter sedan fyllda 13.

Varför denna nit?
- Jag var den förste sonen att överleva efter flera syskons död. Jag tog mig rollen att se till att mina föräldrar inte skulle vara oroliga, utan glada och stolta. Det var min drivkraft. Det är därför som jag alltid varit aktiv, gick på Handels och skapade framgångar. Mycket av det är en tribut till dem, säger Jan Carlzon.

Föräldrarna - pappa kommissionär på länsstyrelsen, mamma hemmafru som "skämde bort" Jan med kärlek och nybakta bullar - fick mycket att vara stolta över. Som 32-åring blev han vd för Vingresor, och fem år senare för Linjeflyg och då världens yngste flygbolagsdirektör. Som SAS-chef höjdes han till skyarna som ledarskapsguru och räknas, vid sidan av Gustav Vasa och Astrid Lindgren, som en av historiens 100 viktigaste svenskar, enligt boken med samma namn (Bokförlaget Forum).

- Vd-uppdrag är ingenting man bestämmer över själv. Det gäller att göra sitt bästa och vara en resurs i varje situation. Då blir man tillfrågad.

Avgörande för framgången var boken Riv pyramiderna, som han skrev främst för SAS-personalen.

Den orsakade stor förändring. Varför?
- Jag sa att SAS inte flyger flygplan, utan människor. Jag utgick från kundens behov och beskrev vikten av strategiskt ledarskap. Medan en traditionell chef gör allt själv, skapar en strategisk chef förutsättningar att infria visionen och ger medarbetarna ansvar. Jag litar väldigt mycket på människors förmåga och vilja att leverera bra resultat.

Blev du aldrig besviken?
- Jovisst, men om man inte delegerar får man inte så mycket gjort. Hellre tio saker gjorda, även om en sak blir fel, än att själv göra en sak som också den kan bli fel.

Men han har även upplevt motgångar. Av alla prövningar var Gottröraolyckan 1991 nog den värsta.

- När jag tog emot samtalet om att ett flygplan med 122 passagerare och sju besättningsmän var borta och troligen hade störtat, var det ett oerhört svårt ögonblick för mig. Jag tänkte inte, utan kände att företaget kan ha orsakat förlust av människoliv och att ytterst jag måste ta ansvar för det. Det kändes utomordentligt ansvarsfullt och dramatiskt.

Mirakulöst nog överlevde alla nödlandningen.

Fastän föräldrarna sedan länge är framlidna är Janne Carlzon alltjämt aktiv, i såväl inkomstbringande som ideella verksamheter. Numera är drivkraften en annan:

- Jag är beredd att utan ersättning avsätta min tid och personliga erfarenhet till verksamheter som hjälper andra. Att ge tillbaka stimulerar mig.

Födelsedagsprofilen

Namn: Jan "Janne" Carlzon.

Fyller: 70 år den 25 juni 2011.

Gör: Riskkapitalist och delägare i flera företag. Ordförande i ungdomsstödjande organisationen Mentor.

Bor: Djursholm norr om Stockholm.

Familj: Hustrun Susanne, barnen Hanna, 19, Fred, 16, Jesper, 44, och tvillingarna Malin och Maria, 41.

Aktuell: Alltjämt aktuell på högskolor med storsäljande boken Riv pyramiderna (1985). Sommarvärd i Sveriges radio P1 24 juli.

Karriär i korthet: Handelshögskolan i Stockholm. Vd för Vingresor 1974-78, och för Linjeflyg 1978-80. Vd och koncernchef för SAS 1981-1993. Gav ut Riv pyramiderna 1985, vilken översatts till 22 språk. Har varit ordförande i Svenska tennisförbundet, Företagarna och British-Swedish Chamber of Commerce. Hedersdoktor vid två amerikanska universitet, har förlänats såväl norsk som svensk kunglig förtjänstmedalj.

Så firar han födelsedagen: Med familjen.

Om att fylla 70: "Hellre sextionio ’for ever’. Tusan vad fort tiden gick!"

Fritidsintressen: Golf, tennis och alpinskidåkning.

Intressen: "Jag tror på estetisk ro och har alltid varit intresserad av vackra ting. Sportbilar, segelbåtar. Föremålen behöver inte vara dyra, men vackra."

Läser helst: Skönlitteratur, biografier.

Lyssnar helst till: Beethoven.

Styrka: "God lyssnare, har förtroende för andras goda vilja."

Svaghet: "Lite väl otålig och kan på så vis skapa oro kring mig."

Last: "Lite väl sugen på sötsaker."

Dold talang: "Bra forehand, en jäkel på att rensa abborre."

Blir lycklig av: "Möten med människor. Det är i möten med andra som allt sker."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om