- Mitt yrkesval kom till av en slump, men det här passar mig, jag gillar att bli passionerad för det jag håller på med, säger han.
Det som alltså började som ett tillfälligt påhugg för en tonåring växte till en passion för vin. Från tomglasen gick han till kassan. Fick dispens för att som 19-åring sitta i kassan, man ska vara fyllda tjugo egentligen. Så han blev kvar på Systembolaget i Västervik mycket längre än hade tänkt sig. Det var här han började kallas Sigge.
-Jo, jag har ju Sigvard som andranamn, och det var en chef i Västervik som såg det och började kalla mig Sigge, säger han.
Nu är det närmast ett artistnamn. Det är som Sigge han skriver böcker om vin, två hittills, och det är som Sigge han svarar på frågor från kunder och anställda på Systembolaget.
41-åringen är anställd på Systembolagets huvudkontor i Stockholm på informationsavdelningen. Det är till honom man bli kopplad om man ringer och vill ha svar på frågor om mat och vin.
- Jag trivs med det här. Men en måndag morgon när ännu en ringer och vill veta vilket rödvin de ska servera till ädelosten, så blir man trött, medger han.
Nej, ädelost och rödvin gifter sig inte precis. Vinexperten föreslår vatten eller öl. Att prova vin hela dagarna kan ju verkligen tyckas avundsvärt, rentav glamouröst.
- Nej, det tycker jag inte. Vi kan prova hundratals viner en eftermiddag, det är ett rätt hårt arbete faktiskt.
Dricker vinet gör de ju inte heller, de spottar ut. Likväl får vinprovarna en yrkesskada som inte är så känd. Tänderna tar svår skada.
- När jag gick till en tandläkare i Stockholm sa han genast; "jag ser att du provar vin".
Syran i vinet fräter. Jörgen Johansson har tvingats byta ut åtta tänder. Han har provat hela Systembolagets sortiment - rubbet. Alltså även hela utbudet av öl- och spritsorter.
Man ska inte bjuda bagarbarn på bullar, brukar det sägas. Och kanske inte en vinexpert på vin?
- Jodå, men har jag haft en fredag med mycket provning och är bortbjuden på kvällen kan jag avstå och ta vatten, för att jag är så less på smaken av vin.
Men en passion för drycken har han. Han påpekar att man får en massa kunskap på köpet. Om t ex geografi, religion, klimat och jordmån. Någon vinsnobb är han inte. Vissa vinkännare anser ju t ex inte att rosé är ett riktigt vin. Men Jörgen/Sigge hyllar det som ett trevligt alternativ till grillkvällen. Nya förpackningar stör honom heller inte. Rosévin på burk eller treliterslådor med vin är bara spännande, tycker han.
Är vinkännedom en objektiv vetenskap - är det inte bara en fråga om tycke och smak?
- Det finns ändå vissa faktorer man lär sig känna igen, man kan skilja ut ett högkvalitativt vin som är värt sitt pris, säger han.
Men är det sant att det kan vara svårt att skilja ett vitt vin från ett rött?
- Javisst, det kan vara jättesvårt. Det handlar ju om syran i vinet, det är svårare än man kan tro.
VT träffar honom på en stor vinmässa i Stockholm. Här är han en välkänd person efter så många år i branschen. Jörgen Johansson har heller inte bara arbetat på Systembolaget. För mer än tio år sedan flyttade han från Västervik, först till Malmö och sedan till Stockholm. Arbetade i flera år hos olika privata aktörer, Ica Meny, Spendrups och vinimportörer.
Nu bor han sedan 2002 i en lägenhet Bromma. Han saknar havet och naturen, men gläds åt att ha fått tillgång till en kolonistuga nära bostaden. En gång tänkte han sig att bli trädgårdsmästare - men ödet ville ju annorlunda...