Guidebok till medeltiden fick patriotiskt tryckbidrag

En guidebok för medeltida kyrkor i Tjust ligger färdig för tryck. Nu ger Kungliga patriotiska sällskapet ett bidrag till tryckningen.

Stig Lundh, Gamleby har skrivit en guidebok om 16 medeltida kyrkor i Tjust, bland annat Sankta Gertruds kyrka, som numera är ruin, som fanns i Gamleby.Arkivfoto: Hans Brandin

Stig Lundh, Gamleby har skrivit en guidebok om 16 medeltida kyrkor i Tjust, bland annat Sankta Gertruds kyrka, som numera är ruin, som fanns i Gamleby.Arkivfoto: Hans Brandin

Foto: Brandin Hans

Västervik2011-07-01 00:00

Författare är Stig Lundh, Gamleby som intresserat sig för kyrkobyggnader i många år.

- Boken kommer att tryckas i höst, just nu avvaktar jag svar från Gustav VI Adolfs kulturfond. Tidigare har jag fått hjälp av Västerviks församling och Norra Tjust pastorat och så kommer jag säkert att få lägga till en del privat också, säger Stig Lundh.

- Det är en arkeologisk guide- och handbok att ha med sig när man reser runt bland de 16 medeltida kyrkorna i Tjust.

- Alla uppgifter runt kyrkorna är spridda i doktorsavhandlingar och annan speciallitteratur och är verkligen otillgängliga. Nu blir allt samlat och dessutom finns bilder på samtliga bevarade föremål från medeltida kyrkor i Tjust, inklusive alla föremål som finns på statens Historiska museum.

Under medeltiden fanns det 16 kyrkor i Tjust prosteri. De fanns i Gamleby, Gladhammar, Hjorted, Blackstad, Hallingeberg, Locknevi, Odensvi, Gärdserum, Hannäs, Tryserum, Lofta, Västra Ed, Dalhem, Törnsfall, Sankta Gertrud och Ukna.

Namnet Sankta Gertrud flyttades över från Gamleby till Västervik.

- Jag har jobbat i stort sett ett år med boken. Men eftersom jag varit intresserad av kyrkobyggnader i alla år så hade jag många uppgifter klara.

Stig Lundh har arbetat som kyrkokamrer i Åtvidaberg och Gamleby.

Kyrkor i Tjust
I och med Kungliga Patriotiska Sällskapets junimöte har under första halvåret 2011 beviljats 84 bidrag för sammanlagt 2 445 000 kr. Kyrkorna i Tjust uppmärksammas speciellt. Förutom Stig Lundhs bok går bidrag till Kyrkorna i Tjust av Leif Rosenblad och fotograf Johny Franzén. Kungliga Patriotiska Sällskapet har sedan 1700-talet stött utvecklingen av ett bättre Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om