Gospelfest i Hjorteds kyrka

Körerna. Kyrkokörerna från Kristdala och Misterhult kom till Hjorted på lördagen för att sjunga gospels tillsammans med den kyrkans egen kör. Trots radiovarningar om svårt väglag och andra farligheter kom många till kyrkan för att få uppleva kyrkosång utanför den strikta mallen.

Körerna. Kyrkokörerna från Kristdala och Misterhult kom till Hjorted på lördagen för att sjunga gospels tillsammans med den kyrkans egen kör. Trots radiovarningar om svårt väglag och andra farligheter kom många till kyrkan för att få uppleva kyrkosång utanför den strikta mallen.

Foto:

Västervik2006-01-23 00:25
Är det snöyran, alltså yran över att vi fick en riktig vinter, som fått det att börja brinna i kyrkfolkets gospelnerver? Lördagskvällen blev stor i Hjorteds kyrka. Om två veckor kommer något ännu större inne i Västervik.
Ledaren i Hjorted var Jonas Engström, han som ett halvdussin år hållit i Stockholms Gospelfestival. Ledaren i Västervik blir Lasse Axelsson, hela Sveriges Mr Gospel.
Lördagen 4 februari samlas en verklig skara sångare till en heldag med gospel och finalkonsert i Sankt Petri framåt kvällen. Den helgen är förresten gospeltät över hela Sverige. Från Karlshamn i söder till Kyrktåsjö nära lappländska gränsen i Jämtland.

Men det där med "snöyran" tar jag tillbaka. Idéer och planer som lett fram till den här gospelgaloppen föddes långt innan vi ens visste att det skulle bli snövinter. De två nämnda gospel-eldarna lever så inrutat att tidiga kontakter är nödtvungna.
I Hjorted hade man dragit ihop tre körer. Förutom den från hemmakyrkan även Kristdalas och Misterhults. Och i veckotal hade de tre församlingarnas kantorer, Jenny Larsson, Jeanette Hedlund och Gunnel Ekblom övat och övat med sina sångare. Och så några få timmars genrep med Jonas Engström före konserten
En förhandsnotis i en annan tidning talade om bortåt 70 röster. Men mer än 40 blev det inte i Hjorted. Där spelade nog snöfallen en roll.

Starkt blev det ändå. Jonas Engström har en alldeles egen förmåga att med små medel och enkla gester vispa upp dramatiken ur den där speciella grytan av frihetsbön och vanmakt, hopp och tro som kokar i gospeln. Allt sjudande från bottensatsen av kuslig slavhistoria.
"Amazing grace", en av urgosplarna, var därför en perfekt inledning där Jonas Engström både bjöd in och beordrade hela församlingen att följa med. Så det där med att det bara kom 40 sångare, det stämde inte. Hur många i kyrkbänkarna som kom loss vågar jag inte uttala mig om, men fint lät det.

Programmet pendlade mellan välbekanta och mindre kända gospelsånger. "Grace the Lord, Swing low, sweet chariot, Lay down my burden, My father knows". Men också "O, store Gud", psalm nr 11 som man ofta kallar den svenska gospeln. Vem som skrev den melodin mot slutet av 1800-talet vet ingen. Att de tre körerna trivdes att sjunga tillsammans, det märktes.
Vid pianot satt Mattias Engström, Jonas kusin. Till vardags skolpsykolog i Värnamo men en driven gospelpianist. Hjorteds kyrkoherde, Nils-Henrik Sikström påminde oss, i en kort andakt, om var vi befann oss. Gospeln suddar ju ut somliga gränser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om