Peter och Petra – på jakt efter det goda samtalet

Petra Rudin och Peter Göransson är duon bakom podden "Det där samtalet". Hur kan gruppsamtal bli bättre, mer givande? Det gick Petra och funderade på efter all tid i ledningsgrupper, med företrädelsevis män. Hon kontaktade Peter, som jobbat med just detta.

Peter och Petra kände inte varandra innan de startade podden "Det där samtalet". Den gemensamma nämnaren är nyfikenhet och intressen kring människor och mänsklig utveckling.

Peter och Petra kände inte varandra innan de startade podden "Det där samtalet". Den gemensamma nämnaren är nyfikenhet och intressen kring människor och mänsklig utveckling.

Foto: Sanna Hogman

Västervik2024-06-21 18:00

Petra var särskilt nyfiken på hur en kan skapa öppnande samtal, samtal där sårbarhet och nyfikenhet får plats. Erfarenheten var att det kunde vara svårare i grupper med en majoritet av män.

– Jag kan tycka att det är svårt att få till en förändring när det kommer till män i majoritet, säger Petra. 

Hon kontaktade då Peter som hon visste hade jobbat med att få män att "öppna upp" verbalt.

– Jag hade haft helger för män under namnet "Campfire talks", som är ett koncept för autentiska samtal. Många gånger möts vi män med utgångspunkt från våra yrkesroller, kopplat till vad vi gör och presterar. Om man skalar av lager av görande och utan att vara i någon speciell position eller roll, så vecklas något helt annat ut, säger Peter.

Under en fika diskuterade de hur samtal kan leda till förändring men idén om att podda växte fram först när en bekant kommenterade hur spännande deras samtal verkade vara. 

– Då tänkte jag att man kanske ska podda. Jag var nyfiken på det formatet och att bara få prata är ju kul, det är inte alltid man värnar tid för ett gott samtal, säger Petra. 

Detta inspirerade dem att skapa en plattform där de kunde dela sina samtal med en bredare publik, och i oktober 2023 körde de igång. 

Ett av alla samtal man hittills genomfört är med Jon Johansson, överläkare på Västerviks sjukhus. Han kastar ut följande tanke:

– Vi jobbar ju hårt med att till exempel behandla cancrar och bota detta och det är mycket ny medicinering som kommer men vi jobbar inte så mycket på att folk förebygger att undvika cancer och samma med hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och mycket annat. Sjukvårdens roll är inte så proaktiv utan reaktiv, säger han i poddavsnittet från den 10 maj.

Peter och Petra har bjudit in Jon för att prata om hans kamp för att jobba med det friska, och inte enbart det sjuka i samhället. 

Ibland är det Peter och Petra som pratar om det som känns viktigt i deras liv just då. Ibland har de bjudit in en gäst som de tycker verkar spännande.

Peter berättar om ett möte med en ung man som genomgått en könskorrigering och dessutom drabbats av svår borrelia. En livsresa kantad av utmaningar men också präglad av livsglädje och framåtanda. I ett annat avsnitt, en kvinna som berättar om hennes flykt med sina två barn från Syrien.

Petra berättar om mötet med Johannes Löf, en man som hamnar i prestationernas värld och som vill göra stora förändringar, hoppa av ekorrhjulet och fokusera på att vara snällare mot sig själv. 

undefined
"Det är ju också världens coolaste dokument att lämna över åt barnbarnen, "här har du 50 avsnitt att lyssna på om du undrar vem morfar var", säger Peter.

Petra tror att många kan känna igen sig i just det. 

– Det är inte ovanligt att man gått in i en prestationsvärld och sen bryter och förstår att livet kan bli så mycket rikare med lite andra förhållningssätt och mer snällhet mot sig själv. 

Vad vill ni att lyssnarna ska ta med sig från samtalen?

 – Om vi kan inspirera och uppmuntra till samtal och få någon att beröras i någon bemärkelse så är det häftigt, säger Peter. 

– Att bjuda in en gäst som får berätta en timma om sig själv, kan inspirera till att lyssna mer på varandra, att ha bra samtal och inte lyssna bara för att berätta sitt eget, säger Petra. 

undefined
"Jag tror att vi alla längtar efter att bli sedda och hörda som individer", säger Petra som hoppas att podden kan inspirera till ett nyfiket utforskande, att bli mer nyfiken på den man pratar med.

I podden möts vi av både mörk och ljus men de är noga med att inte ha gäster som är mitt uppe i kriser, utan föredrar att prata med dem som kan reflektera över sina erfarenheter. 

Peters familj har alltid varit öppen och transparent.

– Vi är alla lika inför lagen. Om vi bara är ödmjuka inför det svåra och visar varandra förståelse så blir det också lättare att vara ett stöd för andra och få dem att öppna upp, säger han.

Petra ser mörkret som en förutsättning för att kunna uppskatta ljuset. 

– Jag är inte rädd för mörkret längre, det är andra sidan av ljuset. Det ena förutsätter det andra, säger hon. 

De ser på framtiden för "Det där samtalet" med optimism. De planerar att fortsätta till hösten och uppmuntrar människor att höra av sig om de har spännande livsresor att dela med sig av. Genom podden hoppas de också kunna fortsätta sitt utforskande av mänskliga berättelser.

Med en dynamik av lättsamhet och energi har de skapat en plattform där autentiska samtal får blomstra. 

– Om jag hade gjort detta själv så hade det blivit tyngre, Peter med hans lättsamhet och energi gör en bra dynamik i vårt samarbete, säger Petra. 

 – Det är en bra växelverkan och ibland kan vi sticka iväg och bli flamsiga. Vi måste vara transparenta och ärliga, säger Peter. 

Deras poddresa visar att genuina samtal kan leda till djupa insikter och personlig utveckling, och att nyfikenhet på andra kan vara en kraftfull drivkraft.

Personligt

Petra Rudin , 53 år.

Bor: I Västervik.

Familj: Tre barn.

Gör: Poddare och personalvetare, jobbar som HR och kommunikationschef på Psykologpartners i Linköping. I höst börjar hon jobba i Västerviks kommun som organisationsutvecklare.

Intressen: Inre personlig utveckling, paddla kajak och naturliv.

Peter Göransson, 58 år.

Bor: I Tofvehult.

Familj: Hustrun Lena och tre barn.

Gör: Poddare och startar under sommaren företaget "Be bravery" om att ha modet att göra förändringar i livet och stå upp för sig själv. Han erbjuder coachning, workshops och ledarskapsutbildningar. 

Intressen: Allt som har med huset att göra och att köra motorcykel, kreativa uttryck och ett ständigt skapande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!