- Det blir en osäkerhet om vad som gäller. Och det är onödigt för idag har kommunen en samlad kompetens vad gäller strandskyddet. Vi har både en ekolog och en planarkitekt så det blir dubbelt arbete så länge länsstyrelsen har befogenhet att upphäva våra beslut.
Han är annars positiv till den nya ordningen. Vilka områden vill då kommunen expolatera och vilka vill den skydda?
- Jag tycker inte att man ska exploatera områden i den yttersta skärgården men ser gärna mer bebyggelse runt exempelvis Gamlebyviken.
- Min personliga uppfattning är att man med omsorg om naturen ska upphäva strandskyddet där det kan vara lämpligt för företagsutveckling och i områden där det redan finns befintlig bebyggelse.
Men Jan Lindh, sekreterare i Naturskyddsföreningen i Tjust, är oroad. Han tror att det finns en risk att strandskyddet urholkas nu när kommunerna tar över ansvaret för strandskyddslagen - Utvecklingen skulle kunna leda till att strandskyddet blir mer och mer missbrukat på sikt genom att man släpper till mark för lättvinligt. Sker det på riksnivå så är det lättare för de som har makten att säga nej, men på kommunal nivå är man kanske mer benägen att satsa på sådant som ger arbetstillfällen och tillväxt. Miljö- och byggnadschefen Mariann Teurnell på Västerviks kommun håller inte med om den beskrivningen. - De särskilda skälen för strandskyddsdispens regleras i miljöbalken. Det är aldrig frågan om att gynna enskilda personer. När man gör undantag handlar det om att utveckla verksamheter som är av en sådan karaktär att de bör ligga vid vatten. Tillexempel båthamnar och marinor.