Fler vill bygga nära strand

Allt fler privat personer ansöker om dispens för att få bygga strandnära och i känsliga naturområden. I Kalmar län har ansökningarna ökat stadigt de senaste åren och de flesta härrör från Västervik. Nu varnar den lokala Naturskyddsföreningen för att den nya strandskyddslagen kommer att missbrukas.

Kommunen får ta över ansvaret för strandskyddet.

Kommunen får ta över ansvaret för strandskyddet.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-07-31 18:22
En allt större mängd privatpersoner med strandtomt vill bygga exempelvis en badbrygga nere vid stranden eller en bastu vid havet. Ansökningar om undantag från strandskyddet har ökat stadigt de senaste åren i Kalmar län. Och med det antalet överklaganden till miljödomstolen. Trolig orsak till ökningen är att det har byggts mycket de senaste åren. - Men i år har vi sett en liten minskning. Vi vet inte vad den beror på men kanske har det samband med att byggandet gått ner i och med lågkonjunkturen, säger Kerstin Lind, handläggare på på länsstyrelsen i Kalmar. Stridsfrågan just nu är hur strandskyddslagen från den 1 juli påverkar. Nytt är att kommunerna nu har tagit över det formella ansvaret för strandskyddsdispens. Men länsstyrelsen kan fortfarande upphäva beslut som kommunen fattat. Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson anser att länsstyrelsen borde överlåta allt ansvar till kommunerna.

- Det blir en osäkerhet om vad som gäller. Och det är onödigt för idag har kommunen en samlad kompetens vad gäller strandskyddet. Vi har både en ekolog och en planarkitekt så det blir dubbelt arbete så länge länsstyrelsen har befogenhet att upphäva våra beslut.

Han är annars positiv till den nya ordningen. Vilka områden vill då kommunen expolatera och vilka vill den skydda? 

- Jag tycker inte att man ska exploatera områden i den yttersta skärgården men ser gärna mer bebyggelse runt exempelvis Gamlebyviken.

- Min personliga uppfattning är att man med omsorg om naturen ska upphäva strandskyddet där det kan vara lämpligt för företagsutveckling och i områden där det redan finns befintlig bebyggelse.  

Men Jan Lindh, sekreterare i Naturskyddsföreningen i Tjust, är oroad. Han tror att det finns en risk att strandskyddet urholkas nu när kommunerna tar över ansvaret för strandskyddslagen - Utvecklingen skulle kunna leda till att strandskyddet blir mer och mer missbrukat på sikt genom att man släpper till mark för lättvinligt. Sker det på riksnivå så är det lättare för de som har makten att säga nej, men på kommunal nivå är man kanske mer benägen att satsa på sådant som ger arbetstillfällen och tillväxt. Miljö- och byggnadschefen Mariann Teurnell på Västerviks kommun håller inte med om den beskrivningen. - De särskilda skälen för strandskyddsdispens regleras i miljöbalken. Det är aldrig frågan om att gynna enskilda personer. När man gör undantag handlar det om att utveckla verksamheter som är av en sådan karaktär att de bör ligga vid vatten. Tillexempel båthamnar och marinor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om