Fem års kamp mot självmorden

För snart fem år sedan tog Fredrik Pedersen sitt liv, bara 22 år gammal. Nu kämpar hans mamma, Maria Pedersen i Mönsterås, för att stoppa självmorden. Som lokal representant för organisationen Suicide Zero i Kalmar län, lär hon andra att upptäcka varningssignalerna i tid – och finns även som stöd till dem som förlorat en anhörig på grund av självmord.

Maria Pedersen förlorade sin son för fem år sedan. Nu jobbar hon för att minska självmorden.

Maria Pedersen förlorade sin son för fem år sedan. Nu jobbar hon för att minska självmorden.

Foto: Privat

Västervik2018-05-02 05:00

Maria Pedersen visste att sonen Fredrik led av en depression. Ändå kom hans självmord i oktober 2013 som en överraskning.

– Jag var helt oförstående till att det skulle kunna gå så långt. Om jag hade haft de kunskaper jag har i dag kanske hans självmord hade kunnat förhindras, säger hon.

På vilket vis hade du agerat annorlunda?

– Jag hade sett till att han kommit under professionell hjälp och fått vård tidigare.

Efter sonens död blev Maria extremt faktasökande och ville försöka hitta svar. När hon blivit varse de vanligaste varningssignalerna, kunde hon bocka av dem en efter en. Om kunskaperna hade kunnat rädda Fredrik är förstås omöjligt att veta. Men Maria är övertygad om att de verktyg hon nu har, är viktiga att sprida.

Av de svenskar som begår självmord är 70 procent män.

– Det är svårare att upptäcka om män, killar och pojkar är självmordsbenägna. Många har svårt att prata känslor och det finns en machokultur som går ut på att man knyter näven i byxfickan i stället för att prata, säger Maria Pedersen.

I sin roll som lokal representant för Suicide Zero har Maria Pedersen hållit i flera aktiviteter för att uppmärksamma organisationens arbete. Bland annat årliga ljuständningar utanför Mönsterås kyrka, där ett ljus tänts för varje person som tagit sitt liv under året.

– Det blir en otroligt visuell upplevelse när man inser att varje ljus motsvarar en människa, säger Maria och berättar att det handlar om cirka 1 500 ljus varje gång.

Hon har också pärlat armband som sålts till förmån för organisationen, och besökt fritidsgårdar där hon pratat självmord med unga. Hon har skrivit debattartiklar och medborgarförslag och sprungit lopp till förmån för olika organisationer. Dessutom har hon utbildat sig till instruktör för utbildningen Våga fråga.

– Det är en utbildning vi kör på arbetsplatser och som handlar om att ta bort myter, tabun och våga prata om självmord, säger hon.

Den senaste tiden har debatten om självmord varit mer på tapeten sedan det stod klart att den svenska världsstjärnan Avicii tagit sitt liv.

– Jag är kluven till rapporteringen. Man vet ju att skriverier om självmord kan inspirera andra. Samtidigt tycker jag att det är bra att man pratar om självmord och kanske kan det här leda till att fler uppmärksammar när någon i omgivningen mår dåligt, säger Maria Pedersen.

Självmord

Varje dag tar mer än fyra människor i Sverige sitt liv. Självmord är vanligast i åldersgruppen 45-64 år, och är den vanligaste dödsorsaken bland unga.

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att minska självmorden. Den bildades i april 2013 och firar alltså i dagarna fem år.

I bloggen Allt och inget skriver Maria Pedersen om sina erfarenheter efter sonens självmord. Adressen är http://fredrikpedersen91.blogspot.se/.

Vill du prata med någon? Vänd dig till 112 om du behöver akut vård eller hjälp. Du kan också ringa Självmordslinjen, tel 90101 eller jourhavande medmänniska, tel 08 - 702 16 80. Även Bris och Svenska kyrkan erbjuder samtalsstöd. Mer information finns på Suicide Zeros hemsida: http://www.suicidezero.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!