Färdigpratat i Sommar för Lars Ulvenstam
Inför 80-årsdagen var saken solklar - all uppvaktning på högtidsdagen undanbads å det bestämdaste. Något Lars Ulvenstam underströk med orden:
Slutpratat. Nu blir det inga fler Sommarprogram för Lars Ulvenstam. "Jag har inga fräscha tankar kvar", säger han. Foto: Scanpix/Arkiv
Foto:
Nu, fem år senare, har dock den tidigare uttalade aversionen mot födelsedagsuppvaktningar mildrats något:
- Jag är glad för den fina lampskärm jag fått i förskotterad födelsedagspresent av hustrun. I övrigt nöjer jag mig med en kopp kaffe och en skorpa. Det Stora Kalaset får vänta tills jag fyller hundra. Om det nu förunnas mig att leva så länge, säger den blivande 85-åringen Lars Ulvenstam och skrockar litet grand.
Han låter en smula vemodig, den gode Ulven. Men så har också den folkkäre litteraturvetaren, publicisten och radio/tv-profilen just beslutat att även om han skulle bli tillfrågad så kommer han inte att medverka i årets Sommar. Den populära prat- och musikprogramserien i radions P1 som blivit en institution efter att sänts varje sommar i snart ett halvsekel. Och som traditionellt i augusti alltid avslutas med Lars Ulvenstam som programvärd, vilket brukar locka tre miljoner lyssnare. Men det hjälper inte:
- Det får räcka nu med Sommar-pratandet. Jag har trots allt varit med i 22 somrar, påpekar han.
Det var Tage Danielsson som kom med idén till Sommar-programmet.
- Det var han som bestämde att programmets innehåll skulle vara lite lättlyssnat för er på badstranden i hängmattan och på vägarna. Fast mina program har alltid haft en mera allvarlig inriktning och handlat om åldrandet och döden. Om detta passar i ett underhållningsprogram kan förstås diskuteras. Men både döden och åldrandet kan väl i alla fall sägas vara underhållande i betydelsen engagerande, menar Lars Ulvenstam.
Åtminstone har de båda begreppen engagerat - och fascinerat - honom så länge han kan minnas. Sålunda hette och handlade hans doktorsavhandling som kom 1955 om Den åldrande Selma Lagerlöf. Och när det gäller döden:
- Så har den alltid legat som en orgelton i mitt liv, fast utan att jag känt någon rädsla. Georg Klein kallar sin senaste essäbok Skapelsens fullkomlighet och livets tragik. Mitt liv har varit fullt av skämt och glädje. Men i stort sett tycker jag nog att livet är tragiskt. Du föds, du lever några korta år och du glöms. Övervakad av en Gud som inte finns.
Den som lyssnat till Lars Ulvenstams Sommar-program vet att det förutom Det Stora Allvaret också brukar handla om resor och kärlek. Liksom om möten med helt vanliga men osedvanligt intressanta människor som porträtteras med ömsint humor. Medan maktmissbrukande potentater alltid tilldelas en tyken känga. Alltihop till ackompanjemang av det programvärden betecknar som lättsmält klassiskt och kvalificerad pop.
Dessvärre menar Lars Ulvenstam allvar när han säger att Ulven ylat färdigt i Sommar-etern.
- Jag har inga fräscha tankar kvar. Alla de 50 intervjuerna med åldringar från min bok Så blev mitt liv har jag återanvänt till sista senior. Inte ens mig själv och mitt eget liv kan jag använda eftersom det redan är förbrukat. Jag är helt enkelt länsad!
Han medger dock att han kommer att sakna alla brev från lyssnarna. Det brukade komma säckvis. Men de bifogade presenterna, mestadels virkade grytlappar, har med åren blivit färre. Troligen beroende på naturlig avgång i den virkkunniga generationen.
Någon brist på sysselsättning räknar Lars Ulvenstam dock inte med så länge högen med olästa böcker på nattduksbordet inte understiger halvannan meter.
- Som äldre farbror blir det mest att man läser historiska romaner, memoarer och självbiografier. Om inte för annat så för att få uppleva igenkännandets glädje när man känner igen sig i det memoarförfattaren skriver om.
Sådan glädje i riklig mängd bjuds det på i den ena av de båda böcker som för närvarande toppar den olästa bokhögen - Katharine Grahams Washington. Katharine Graham var delägare i och under åren 1969-1979 chefredaktör på anrika tidningen Washington Post. Boken är en personlig samling artiklar och essäer om händelser, människor och företeelser i den amerikanska huvudstaden från hennes födelseår 1917 till halvåret innan hon dog 2001.
- En helt makalös bok. Läs den, uppmanar kulturrådet vid Sveriges ambassad i Washington under åren 1976-1983.
Den andra boken är Marguerite Yourcenars historiska romanklassiker Hadrianus minnen som kom i en svensk nyutgåva i höstas. I boken låter författaren kejsaren, som levde 117-138 e Kr, själv berätta om sitt liv i det dåtida Rom.
- En otroligt fascinerande bok. Läs den också.
Lars Ulvenstam
Yrke: Fil dr, journalist, författare, tv-producent, kulturråd.
Fyller: 85 år den 28 januari 2006.
Familj: Hustrun Lena.
Bor: I Stockholm.
Fyller: 85 år den 28 januari 2006.
Familj: Hustrun Lena.
Bor: I Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!