Fältvandring på Odensviholm
Ett 40-tal lantbrukare deltog under måndagskvällen i en fältvandring på Odensviholm under sakkunnig ledning av Ulrik Lovang från Hushållningssällskapet i Halland.
Majs på tillväxt. Ett av de majsfält som fick besök under fältvandringen. I mitten Ulrik Lovang från Hushållningssällskapet i Halland som gav expertråd.
Foto:
Gruppen började sina studier på fälten med att titta på förstaårsvallar. Den första skörden togs där för runt två veckor sedan. Det blev en del diskussioner om de olika metoder som finns för att sprida ut gödseln på vallarna. På Odensviholm används slangspridning, en annan metod är att bredsprida. Den packning av jorden som båda metoderna orsakar är ett problem, men att kontinuerligt få ut gödseln är för gårdar med stora djurbesättningar ett måste. I vallarna som studerades var inslaget av klöver relativt stort. Att klöver har klara fördelar var man överens om. Den tillför jorden kväve, som annars skulle få tillsättas i form av konstgödsel, den är smakrik för djuren och den ger nästan alltid bra skörd.
Två majsfält blev sedan föremål för studiegruppens intresse. Majs har odlats på Odensviholm de senaste fem åren. Man har goda erfarenheter och skulle gärna vilja få tillgång till mer jord som lämpar sig för majs. 30 hektar bra sandjord inom rimligt avstånd är önskemålet enligt Lars Svensson. Att majsen vill ha sandjord och inte trivs så bra på lerjord syntes tydligt på de två fälten som studerades, trots att de var sådda samma dag var majsen på sandjord nästan tre gånger så hög som den som växte på tyngre lerjord.
Jorden där majsen ska sås plöjs och gödslas på hösten, kultiveras, harvas och gödslas sedan på våren före sådd. För ett bra resultat krävs sedan ogräsbekämpning både med traktorredskap och kemikalier. Uthålliga jägare som håller vildsvinsstammen under kontroll är också en förutsättning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!