Experter överförtjusta i Västerviks stadsmiljöer

Med beröm godkänt. Det betyget fick Västerviks kommun av stadsmiljörådet vid deras besök i Västervik, Gamleby och Överum.
I rådet ingår personer med skiftande kompetenser inom byggnads-kultur- och miljövård. Sedan några år tillbaka är man rådgivare till Boverket.

Unos park. Mer ljud av porlande vatten liksom i Unos park, ville Olov Schultz, Eva Sjölin, Torbjörn Einersson  och Barbro Friberg, propagera för.

Unos park. Mer ljud av porlande vatten liksom i Unos park, ville Olov Schultz, Eva Sjölin, Torbjörn Einersson och Barbro Friberg, propagera för.

Foto:

Västervik2006-09-09 00:25
Varje år gör gruppen en tredagars resa för att studera stadsmiljöer i något intressant område. Årets resa började i Pataholm och avslutades i Överum.
Den typ av stadsmiljöer man särskilt vill lyfta fram är det som benämns "slow city" och som är en idé från Italien.
Där vill man värna det lokala engagemanget och se till att de egna invånarna blir delaktiga i stadens utformning samt att man får upp ögonen för hur viktig stadens miljö är för dess förmåga att attrahera inflyttare av alla slag.

Gruppen tyckte att Västervik är en stad som är "som klippt och skuren" för dessa idéer. De hade hittat många fina miljöer som hade imponerat genom att vara väl tillvaratagna.
Tingshuset hade man besökt och det betraktades som "en fantastisk svensk nationalskatt"
som det gäller att få en bra användning för utan att ändra för mycket.

Att Pingstkyrkan, det som tidigare var teater, inte har något byggnadsskydd fann man anmärkningsvärt och ett faktum som borde rättas till.
Någon tyckte att det kunde finnas mer offentlig konst, men annars var intrycket från besöket i Västerviks kommun mycket positivt. Något som man särskilt tyckte visar på stadens framtidstro är byggandet av en ny biograf.

På tal om den pågåenden debatten om de lila fönsterkarmarna i Västervik så fanns det delade meningar i gruppen. Gruppens ledare, tillika sekreterare i stadsmiljörådet, Olov Schultz, tyckte att det var utmärkt med en livlig debatt.
- Det visar att folket är engagerade för sin stad. Det behövs mycket mer av det i Sverige.
Helena Friman som var historikern i gruppen ansåg att det är viktigt att staden hävdar sig gentemot privata intressen.
- Det är ditt hus, men vår stad, var en devis som han tyckte var användbar i sammanhanget.

I Gamleby blev gruppen mycket förtjust i den fina miljön runt torget och den fantastiska Unos Park.
- Underbart, särskilt med det porlande vattnet i ån. Skriv att det behövs mer ljud av vatten och mindre oljud från fläktar i våra stadsmiljöer, bad Olof Schultz.
Han tyckte också att det skulle vara fint om Gamleby kunde möta vattnet på ett mer direkt sätt än i dag.
- Det finns 1 936 tätorter i Sverige, men inte många av dem är så fina som dem vi besökt i den här kommunen, blev gruppens slutkläm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om