En nyhetsgangster går hem

Det skulle bara bli några år i Västervik och på VT. Det var tanken hos Kjell-Arne Karlsson när han sökte jobb som nattredaktör. Året var 1973. Det är nästan 40 år sedan.
– Jag visste knappt var Västervik låg, säger han.

Kjell-Arne Karlsson drar sig nu tillbaka efter nästan 40 år på Västerviks-Tidningen.

Kjell-Arne Karlsson drar sig nu tillbaka efter nästan 40 år på Västerviks-Tidningen.

Foto: Anders Steiner

Västervik2013-02-15 09:38

Kjell-Arne är vad vi på fackspråk brukar kallar för en nyhetsgangster. Det ligger inget förklenade eller nedsättande i det. Det är precis tvärtom. Det är en hedersbeteckning. Kjell-Arne är en klippa för varje chef när det brinner i knutarna. Det är vi många som kan intyga. Han låter sig inte stoppas av tröga och sura myndighetspersoner, som inte vill dela med sig av sin information. Han släpper inte taget om en bra historia innan den dragits fram och satts på pränt.

Han kom till VT från Sveriges Television. Kjell-Arne jobbade på Riksblandning, som var knutet till den relativt nystartade Rapportredaktionen. Riksblandning var ett program liknande det vi i dag kan se som heter Landet runt, möjligen gjordes Riksblandning med en ännu större portion humor. Men Kjell-Arnes vikariat tog slut. Det var dags att dra vidare på nya äventyr.

– Jag såg en annons i DN att VT sökte en nattredaktör.

Kjell-Arne och dåvarande flickvännen och blivande hustrun Lisbeth åkte ner till Västervik. Kjell-Arne lät sig intervjuas, bjudas på lunch på mjölkbaren och guidades runt av journalistklubbens unge ordförande Bo Lindblad.

Kjell-Arne slet sju år som nattredaktör. På den tiden var det nattjobb på riktigt. Arbetsdagen började vid 17 och slutade inte förrän 01.30 – under tre veckor i stöten.

– Jag hade bara fyra lediga dagar efter ett sånt pass. Det blev lite trist i längden. När jag skulle gå till jobbet kom Lisbeth precis hem från sitt. När jag kom hem sov hon och när hon gick sov jag.

Kjell-Arne blev allmänreporter och har så förblivit. Hans intresse för sjöfart, segling och alla slags teknik har satt tydliga avtryck i VT:s spalter.

– Det har varit spännande och omväxlande. Den ena dagen är inte den andra lik i det här jobbet, säger Kjell-Arne och tillägger.

– Och lärorikt. Nya saker hela tiden.

Ibland kan spänningen bli mer påtaglig. När fotografen Roger Karlsson och Kjell-Arne skulle lämna Gotska Sandön under en reportageresa fick de problem.

– Vi var där för att följa fyrvaktarens liv under några dagar, hur han levde ensam på ön under vintern, berättar han.

Men de blev kvar lite längre än planerat. Det var i januari månad och de hamnade mitt i en rykande vinterstorm. Det blåste 27 sekundmeter så det fanns inte en chans att lämna ön i båt. Men grabbarna fixade lift med flygvapnet.

– De kom från Visby och hämtade oss i en superpuma. Det var häftigt att flyga iväg med en helikopter mitt i stormen, säger Kjell-Arne som gillar den typen av upplevelser.

Han glömmer inte heller när han fick prova på ett "fritt fall" under ett reportage på flygflottiljen i Malmslätt. Kjell-Arne gjorde ett tandemhopp från 4 200 meters höjd.

– Det var en hisnande upplevelse, att bara sväva i 200 knyck ner genom luften under en hel minut. Vi föll till 1 000 meter innan vi utlöste fallskärmen. Det var en enorm upplevelse, en oerhörd kick. Jag gick som i ett lyckorus en hel vecka efteråt, säger Kjell-Arne och lyser upp vid minnet.

Hans flygintresse är känt här på redaktionen. Det föddes tidigt hemma i Nyköping. Kjell-Arnes pappa var fältflygare i sin ungdom och jobbade hela sitt yrkesverksamma liv på F 11 i Nyköping. Det som i dag heter Skavsta.

– Han fick vara med om att både bygga upp och lägga ner flottiljen 43 år senare, berättar Kjell-Arne.

Kjell-Arne började segelflyga så fort han hade åldern inne, 15 år, och tog flygcertifikat året efter. I dag är han segelflygschef för Nordöstra Sveriges flygklubb i Hultsfred och hoppas kunna flyga mer som pensionär.

– Nu kan jag sticka i väg på en flygning när som helst om vädret är fint, säger han.

På äldre dagar har Kjell-Arne börjat spela golf. Det är hustrun Lisbeth som lockat ut honom till Ekhagens bunkrar och många andra i Sverige och utomlands.

– Men hon är mycket bättre än vad jag är, säger Kjell-Arne utan att blinka.

Innan golfen kom in i deras liv var det mycket segling. Seglingen och Västerviks skärgård med sina 5 000 öar har starkt bidragit till att familjen Karlsson/Halde har blivit kvar och rotat sig här.

– Jag gick med i Wikingarna när vi flyttade hit och fick 400 nya kompisar, säger Kjell-Arne.

Båtintresset har också satt sina spår i tidningen. Kjell-Arne har rest på båtmässor och rapporterat om maritima nyheter under många år. Men när vi pratar båtar flyter ett annat minne upp till ytan.

Tidningen fick ett tips om att kungen, Carl XVI Gustaf, var här med sin privata gamla torpedbåt – en riktig veteran. Kjell-Arne och fotografen Tor Wiklund stack ner till Skeppsbrokajen för att försöka få en pratstund med majestätet.

– Han var hur trevlig som helst och visades oss runt på båten en halvtimme och talade om hur allt fungerande. Det var kul.

I dag går Kjell-Arne hem från sin sista arbetsdag. Det är naturligtvis inte helt utan vemod. Även om han ser fram emot mer golf, segelflyg och resor tillsammans med Lisbeth.

–Jag kommer självklart att sakna arbetskamraterna. Men jag lovar att komma upp ibland och gå ut och äta lunch med er, säger Kjell-Arne.

Personligt

Namn: Kjell-Arne Karlsson

Familj: Hustru Lisbeth och dottern Karin

Ålder: Fyllde 65 i november

Utbildning: Studenten i Nyköping, Skurups journalistlinje 1969–70. Examen från Journalisthögskolan i Stockholm 1972.

Jobbat tidigare: Södermanlands Nyheter, Östnytt i Norrköping och TV 2 i Stockholm. Reseledare i Österrike och på Nordkap i ungdomen.

Intressen: Segling, golf, segelflyg, resor. Medlem i Västerviks manskör.

Läser: Just nu Gengångare av Jo Nesbø och Änglamakerskan av Camilla Läckberg

Senaste film: Berättelsen om Pi

Favoritmat: Oxfilé med klyftpotatis och ett gott glas rött vin, låter väl fint?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!