Elisabeth Trotzig ska rensa i reklamen

Kritiken mot oetiska metoder i reklamen växer. Därför har Sveriges Annonsörer nu valt att inrätta en Reklamombudsman, RO. Den 1 november tillträder Elisabeth Trotzig på posten.

Foto:

Västervik2008-10-24 00:07
Alla har vi väl någon gång retat upp oss på reklam som vi uppfattat som stötande. Det kan handla om alltifrån bilder på halvnakna kvinnor med motorsågar och fumliga män i köket till våldsamma eller rasistiska motiv. Även om det ligger i marknadsföringens natur att tänja på gränserna för att väcka uppmärksamhet har branschen valt att satsa på egenåtgärder för att motverka oetisk reklam.Den 1 november tillträder Elisabeth Trotzig tjänsten som Sveriges första RO. Hon säger att hon med förväntan ser fram emot utmaningen i att se till att branschen själva löser problemen med kränkande reklam, utan att samhället behöver gripa in med inskränkande lagstiftning.- Det finns redan i dag koder för hur marknadskommunikationen ska utformas för att vara korrekt. Jag är övertygad om att hela branschen gynnas av att alla följer dessa uppförandekoder, säger hon och tillägger att det finns ett stort intresse inom näringslivet för den här typen av egenåtgärder.Elisabeth Trotzig har arbetat med reklam och media i drygt 20 år, både som producent på en reklambyrå och som inköpare inom Bonnierkoncernen. Under de senaste tio åren har hon varit vd på Institutet för Reklam- och Mediestatistik. Där har hon arbetat med att analysera omsättningen i mediemarknaden. Hon menar att det är en fördel av att ha jobbat i branschen under så lång tid och på olika positioner.- Reklamen har ett stort inflytande på hur vi tänker och uppfattar omvärlden. I viss mån driver reklamen samhällsutvecklingen samtidigt som den är en spegelbild av vår samtid. - Tyvärr kan reklamen även konservera olika typer av fördomar genom att vara till exempel könsdiskriminerande, säger Elisabeth Trotzig som inte har mycket till över för män som framställs som nollor i hushållsarbetet eller kvinnor som inte klarar av att byta däck på bilen, reklam som konserverar förlegade könsroller.Verksamheten finansieras av branschen. Den uppskattade kostnaden för stiftelsen Reklamombudsmannen är cirka fem miljoner kronor om året. Finansieringen sker genom att de anslutna mediebyråerna gör ett påslag med 0,5 promille på sina fakturor. På sikt är det tänkt att RO ska ersätta branschens tidigare åtgärder för att sanera reklammarknaden. Hit hör Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam samt Marknadsetiska rådet. Elisabeth Trotzig menar att hon ska ses som ett komplement till myndigheter som till exempel Konsumentverket som ingriper mot företag som bryter mot de lagar som finns.- Vår ambition är att vi ska handlägga våra ärenden betydligt snabbare än hanteringen i domstol.
Elisabeth Trotzig
Ålder: 52 årFamilj: Man och två söner.Aktuell: Tillträder som Reklamombudsman 1 november.Tidigare jobb: 20 år inom reklam- och mediabranschen, senast som vd på IRM, Institutet för Reklam och Mediestatistik.Intresse: "Hästar och utförsåkning upptar mycket av min fritid."Webbplats: www.annons.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om