"Eleverna har blivit mer frimodiga"

- Jag kommer att sakna pulsen i skolan och att träffa "ungarna" varje dag. Men jag ser samtidigt fram emot ett friare liv. Jag har tänkt mig att resa mycket framöver.

Billy Palmquist

Billy Palmquist

Foto: Anders Steiner

Västervik2008-06-11 00:06
Det berättar Billy Palmquist som efter 37 års tjänstgöring inom skolan i Västerviks kommun går i pension till hösten. - Det har varit ett spännande yrkesliv som inneburit ständig utveckling och förnyelse, säger han.Billy Palmquist växte upp i Ronneby, Blekinge, och studerade till lärare i Lund. 1971 slog han ner sina bopålar i kommunen och började arbeta som matte/no-lärare på Åbyskolan i Gamleby. Sedan dess har han haft flera olika roller i skolans värld. Några år arbetade han som konsulent åt nu nedlagda länsskolnämnden. Det handlade framförallt om fortbildning av lärarkollegor. Han har också skrivit läromedel i både matematik och data. De senaste femton åren har han varit rektor på Ellen Keyskolan i Västervik.Hur kom det sig att du hamnade i Tjust?
- När jag gick ut lärarutbildningen fanns det gott om jobb. Jag och hustrun Britta ville gärna bo nära havet. Det var det viktigaste av allt när vi letade jobb. Av en bekant hörde jag talas om att det fanns en ledig tjänst i Gamleby. Jag sökte och fick jobbet, berättar han.Vilka är de största förändringarna som du har upplevt under din tid i skolan?
- Om man ser till eleverna så har de blivit betydligt mer frimodiga genom åren. De vågar prata mer med lärarna, vilket är väldigt positivt. I början av 70-talet, när jag var nyutexaminerad, var eleverna mer reserverade. De hade en helt annan respekt för läraren. Men då handlade det om att man hade respekt för yrkesrollen. I dag är det tvärtom. Man får respekt för den person man är - inte för yrkesrollen som sådan. Det tycker jag är en positiv utveckling.- Rektorsuppdraget har också förändrats mycket genom åren. Att vara rektor i dag är som att vara vd på ett stort företag. När jag började som rektor på 80-talet var allt styrt av staten. I dag har man både större frihet och större ansvar, och även om arbetsbördan har ökat väsentligt så har arbetet blivit mycket roligare.Hur har du hämtat ny kraft när arbetet har känts tungt?
- Jag har en förmåga att stänga av när jag kommer hem. Det är en överlevnadsstrategi som jag har med mig från barndomen. Jag växte upp i en stor familj. Vi var sju syskon, så jag lärde mig tidigt att skärma av. Sedan kan jag hämta ny kraft och energi i naturen. Motion är också viktigt för mig. Jag joggar flera gånger i veckan.Det är med blandade känslor Billy Palmquist snart lämnar skolans värld. - Jag kommer att sakna eleverna och personalen. Att träffa ungdomar varje dag håller en ung. Man tvingas följa med i samhällsutvecklingen. - Men det har förstås många fördelar att bli pensionär också. Nu får jag tid att göra andra saker som jag hittills inte hunnit med. Hur ser de närmsta framtidsplanerna ut?
- Britta och jag planerar en vandringsresa till Italien och Genuatrakten i höst. För övrigt har jag tänkt mig att spela mer golf. Troligtvis kommer jag också att studera vidare så småningom.- Jag har ett stort intresse för datorer och datorutveckling, möjligen blir det studier inom det området, säger Billy Palmquist.
Billy Palmquist
Ålder: 64 årBor: i VästervikFamilj: Hustrun Britta, två vuxna barn och ett barnbarnIntressen: Resor, golf, motionsaktiviteter och datorerSenast lästa bok: Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om