Diplomaten som älskar att förhandla

Före detta utrikesministern och yrkesdiplomaten Jan Eliasson har fått sitt brinnande engagemang för jämlikhet hemifrån. Liksom tävlingslusten. Vilket hustrun får känna av under tennismatcherna.

Yrkesdiplomaten Jan Eliasson engageras av orättvisor och ojämlikhet. Värderingar han fått från sina föräldrar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix

Yrkesdiplomaten Jan Eliasson engageras av orättvisor och ojämlikhet. Värderingar han fått från sina föräldrar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Västervik2010-09-16 00:00
Jan Eliasson borde veta varför krig uppstår. De senaste fem decennierna har han varit yrkesdiplomat på toppnivå: rådgivare till Olof Palme, Sveriges FN-ambassadör, FN:s undergeneralsekreterare, kabinettsekreterare på UD, Sveriges USA-ambassadör, ordförande för FN:s generalförsamling, utrikesminister. Han upplevde 1993 en svindlande glädje sedan den humanitära korridoren i södra Sudan öppnades varpå tusentals nödställdes räddades efter en lyckad förhandling. Men också djup smärta. När förhandlingarna mellan Iran och Irak, i början av kriget, blev resultatlösa, med massdöd som följd.Så varför uppstår krig?
- Maktgirighet. Och djupa ekonomiska och sociala orättvisor, säger han och håller ett brandtal för det han anser vara krigets botemedel: demokrati i dess djupaste innebörd och jämlikhet människor emellan.Eliasson som äntrat hotellobbyn i centrala Stockholm med raska steg, har, oaktat åldern, omfattande engagemang. Källan till hans flödande energi är lusten han månar om att uppamma inför allt han gör. Bakom engagemanget ligger uppväxten i arbetarfamiljen i göteborgska Kålltorp.- Båda mina föräldrar var starka personligheter. Därifrån har jag mina värderingar. Jag blir väldigt känslig och förbannad när man avsiktligt delar människor i vi och dom, säger han och räknar upp händelser som under uppväxten övertygade honom om vikten av att "bry sig internationellt": Kubakrisen, Berlinmuren, Kalla kriget, liksom bussfärden under stipendieåret i USA med 28 nationaliteter ombord.Föräldrarna hade höga förväntningar på Jan, släktens första student.- De satte mig under stora förväntningar, även outtalade. De ville se mina betyg, ville att jag skulle vinna matcherna och komma in på de svåra skolorna. De gav mig och min bror tävlingslust. Det har präglat mig.Hur?
- Mest på gott, bortsett från tennismatcherna med min fru. Då råder dov tystnad, eftersom hon har en liknande tävlingslust. Ändå har vi hållit ihop i 43 år. Det är nyttigt att kunna krishantering, konstaterar han med glimt i ögat och framhåller sin faiblesse för förhandling och medling.- Om jag inte är på gott humör, brukar min fru säga att jag antagligen inte haft tillräckligt med kriser under veckan.Får du alltid din vilja igenom?
- Inte alltid, men ofta. Det handlar om att övertyga, ha bra tajming, känsla för språket och goda personliga relationer. När jag misslyckas försöker jag på nytt från en ny vinkel. Man får inte ge sig.
Födelsedagsprofilen
Namn: Jan Eliasson.Fyller: 70 år den 17 september 2010.Gör: Gästprofessor vid Uppsala och Göteborgs universitet, ordförande i Anna Lindhs minnesfond, ordförande i WaterAid Sverige.Bor: Hus utanför Stockholm.Familj: Hustrun Kerstin är ordförande för Musikhögskolan. Tre vuxna barn och sex barnbarn.Aktuell: Milleniummålsambassadör för FN, medverkar i socialdemokraternas valkampanj.Karriär i korthet: Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, utbytesstudent i USA, officersutbildning vid Sjökrigsskolan, civilekonom med internationell inriktning vid Handelshögskolan i Göteborg. Diplomatkarriären inleddes på utrikesdepartementet (UD) 1965. Olof Palmes rådgivare i FN:s medlaruppdrag i kriget mellan Iran och Irak 1980-86, chef för UD:s politiska avdelning 1983-87, Sveriges FN-ambassadör 1988-92, undergeneralsekreterare i FN 1992-94, kabinettsekreterare på UD 1994-2000, Sveriges ambassadör i USA 2000-2005, ordförande i FN:s generalförsamling 2005-2006, utrikesminister 2006, FN:s speciella sändebud i Darfur 2006-2008.Så firar jag födelsedagen: "Något avspänt med familj och vänner. Jag är ett motvilligt födelsedagsbarn."Om att fylla 70: "Ålder är ett sinnestillstånd. Jag räknar inte år längre och är tacksam för varje dag. På engelska kan man säga: Age is a matter of mind. If you don’t mind, it doesn’t matter. (Ålder är ett sinnestillstånd. Om du inte bryr dig så spelar det ingen roll.)"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om