Det är lite huller om buller för tillfället. Klinkers läggs på plats, det dammar i luften och borras i golv. Det är inte långt kvar till öppning av restaurangen Subway och Stefan jobbar för fullt. Men han är ganska tillbakalutad ändå. Oron släppte för ett tag sedan, nu kör han bara på.
- Det är som ett stort pussel som man måste lägga. Många bitar men det kommer passa ihop till slut ändå, säger Stefan och ler.
Hur hamnar man i den situation Stefan befinner sig i, omgiven av elkablar och telefonsamtal? Vägen har varit ganska krokig men grundviljan att starta en restaurang har funnits sen ungdomen. Inriktningen mot hög service och en positiv anda skaffade sig Stefan som butler till ett miljardärpar i Florida.
- Jag gjorde allt egentligen, från att servera på deras middagar till att ta hand om hela hushållet. Det var en upplevelse och jag stannade i fem år.
Kanske var det i Florida som Stefan grundlade sin syn på arbete i ett serviceyrke. Han tycker att den amerikanska servicen kan kännas en aning falsk men att grundtanken är rätt, att vara bäst på service och att ge allt. Och ha roligt när man jobbar.
Hur skapar man en sådan arbetsplats?
- Jag tror att alla måste komma med rätt inställning och veta att det egna humöret och inställningen smittar av sig på de andra. Jag tänker anordna tävlingar och motivera personalen. Där har jag en amerikansk inställning. Personalen måste också få veta att de är duktiga. Det slarvas med beröm ibland.
Samtalet tar ett skutt in på Västervik. Vad har hänt de senaste åren som gör att Stefan vågar satsa? Han har trots allt sagt upp sig från ett fast jobb på Willys, där han var ansvarig för mejeriavdelningen.
- Jag vågar för det har hänt något med Västervik. Handeln har verkligen tagit fart, det känns väldigt bra. Nu är jag nog en av de ivrigaste ambassadörerna för Västervik, jag tjatar på alla släktingar och vänner om den här vackra staden.
Att våga är centralt i Stefans liv. Stress och arbete ser han som positiva element och en restaurang i Västervik är den första pusselbiten. Målet är inte så blygsamt och ganska amerikanskt, det är Stefan medveten om.
- Det är möjligt att jag sticker ut med mitt sätt att vara och tänka men jag tror inte på jantelagen. Mitt mål är att ha massor av restauranger i hela Sverige. Den här i Västervik är det första steget av många.