Det kändes som en upprättelse

Det är mycket som Unni Drougge ångrar i sitt liv, framför allt alla trassliga förhållanden. - Jag har hoppat i galen tunna några gånger för mycket. Samtidigt är jag otroligt stolt över mina barn och mina böcker. Det är de två grenarna av mitt liv som håller mig levande, säger hon.

Författaren och debattören Unni Drougge ångrar mycket i sitt liv, men är otroligt stolt över sina barn och sina böcker. Nu fyller hon 55 år. Foto: Victor Lundberg/Scanpix

Författaren och debattören Unni Drougge ångrar mycket i sitt liv, men är otroligt stolt över sina barn och sina böcker. Nu fyller hon 55 år. Foto: Victor Lundberg/Scanpix

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX

Västervik2011-04-01 00:00

Allt som allt har det blivit fem barn och elva böcker - som under året kommer att utökas med två till - böcker alltså. Några fler barn lär det inte bli och om Unni får bestämma kan det gärna dröja ett tag till innan barnbarnen börjar trilla in.

För även om hon beskriver sin ålder som att hon gått över krönet och börjar se slutet så är livet bra just nu. Som om erfarenheterna äntligen ramlat på plats och blivit till en grund lika stark som urberget.

Det betyder dock inte att hon slutat engagera sig - tvärtom. Att bekämpa orättvisor är det som Unni brinner starkast för. Hennes böcker handlar ofta om kvinnor som dragit det kortaste strået i ett förhållande.

- Trots all trygghet kämpar kvinnor för att vinna en mans kärlek. Fortfarande måste de få bekräftelse av en man för att känna sig hela. De vågar inte höja rösten, bråka och vara jobbiga utan blir i stället överanpassade.

Har du själv varit i det där dåliga förhållandet?
- Ja men gud ja. Det är ju the story of my life. Det var därför jag titulerade min förra roman Boven i mitt drama kallas kärlek. Jag har verkligen trampat på minor och jag har inte förstått det förrän efteråt. Förutom det har det mesta gått ganska bra i mitt liv.

Romanen Boven i mitt drama kallas kärlek skrev Unni i samma veva som hon sparkade ut den man som hon levt med i flera år. I den beskriver hon ett förhållande med ständig psykisk och fysisk misshandel. Då var det ett måste att få berätta om allt det fruktansvärda som hänt och reaktionerna lät inte vänta på sig. Främst är det andra kvinnor som hört av sig och berättat om sina egna erfarenheter. Men alla har inte varit lika välvilligt inställda.

- Det blev ett herrans liv när boken släpptes och det var jag som fick bära hundhuvudet. Jag blev misstänkliggjord och synad i sömmarna. Det har varit väldigt lärorikt, men medan det pågick kunde jag verkligen hålla mig för skratt.

Sedan dess har det gått snart fyra år och förra året landade senaste romanen Bluffen i bokhyllorna vilken också blev mycket väl bemött av recensenterna.

- Det blev jag väldigt glad över. Det kändes som en upprättelse, kommenterar Unni.

Under tiden har livet lappats ihop bit efter bit. Vissa av vännerna föll bort, nya kom till. Men relationen till barnen har bara stärkts - det som Unni rankar som det absolut bästa i sitt liv jämte böckerna.

Nu är alla vuxna och har flyttat hemifrån, men med jämna mellanrum samlas de hemma hos mamma Unni.

- Då åker armékärlen fram. För när de tar med sig alla pojk- och flickvänner blir det storkök. Det enda som funkar är jättegrytor som kan stå på spisen i timmar, för de kommer aldrig i tid heller - ungjävlarna, haha.

Födelsedagsprofilen

Namn: Unni Drougge

Fyller: 55 år den 1 april 2011.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Fem barn - Iggy 30, Leo 28, Nonno 25, Link 23 och Babs 21 år.

Aktuell: Med två böcker senare i år; romanen Karriärmammans dotter, samt Förkunnaren, en uppföljare till Bluffen.

Karriär i korthet: Fil kand i psykologi. Startade med förre maken det samhällskritiska magasinet April på 1980-talet. Flyttade till Stockholm och tog över musiktidningen Slitz. Debuterade som författare 1994 med Jag, jag, jag. Har därefter gett ut tio böcker, bland dem Boven i mitt drama kallas kärlek, 2007 - som hon efter debatten om upphovsrätten lade ut gratis på Pirate Bay. Senaste boken, Bluffen, kom 2010. Har översatts till 15 språk.

Om att fylla 55: "Åren går och vi sitter alla på samma tåg. Det går inte att hoppa av liksom. Nu har jag gått över krönet och börjar se vägens slut vilket kan vara skräckinjagande, men samtidigt är det en befrielse. Jag är inte lika rädd som jag var förut eftersom jag inte har så mycket att förlora på att bara vara mig själv.

Så firar jag födelsedagen: "Med att samla ihop lite folk och bjuda på käk och lite dricka. En stor härlig gryta på spisen och så kan vi supa skallen i splitter. Det var ett tag sen sist."

Tränar: "Varje dag. Jag började rätt sent, när jag var 45. Förr tyckte jag att det var avskyvärt med kroppsansträngning, och det gör jag fortfarande, men nu har det blivit en obotlig vana.

Om att skriva självbiografiskt: "Jag har levt ett ganska brokigt liv och tagit ut svängarna så att det har skrikit i däcken. Därför finns det mycket att plocka ifrån. Men de flesta romaner som jag skrivit är helt uppdiktade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om