"Det är lisa för själen att bo i Gamleby"

Finlandssvensken Stig Forslund hamnade i Sverige av en slump och gröna vågen förde honom till Gamleby på 70-talet. Han är fortfarande Gamlebybo och har inga planer på att flytta till Västervik.

Foto: Sara Winsnes

Västervik2008-12-22 00:06
Tillfälligheterna gjorde restaurangläraren Stig Forslund till kock. Han jobbade på ett diskotek i Helsingfors men arbetsmiljön gjorde att han sökte sig till köket istället. Han blev kockelev i diskotekets kök och sedan fortsatte det med kockande i flottan.- Att laga mat blev både ett intresse och en hobby. Det blev roligare och roligare, säger Stig och berättar att intresset gjorde att han sökte kockutbildningar i flera städer och kom in i Stockholm.Egentligen hade han inga planer på att flytta till Sverige. Många släktingar hade gjort det, men själv tyckte han att det inte fanns någon anledning.- Jag hade bara en plastkasse med mig till den svenska huvudstaden och visste att vi började klockan nio, men jag hade ingen aning om var jag skulle bo. Som tur vad kände jag några i Stockholm.På 70-talet var det många som följde gröna vågen-trenden och flyttade från storstäderna och ut på landsbygden. Stig spenderade några år i Stockholm och Norrtälje innan gröna vågen förde honom till Småland och Gamleby.Sedan dess har Gamleby varit hans bas. Han har aldrig haft några planer på att flytta till Västervik, där han numera arbetar som restauranglärare. - Jag upplever att många inte förstår varför jag väljer att bo kvar i Gamleby. Men jag tycker att det är positivt att bo på en annan ort än där jag arbetar. Läraryrket är tufft och jag behöver bo någonstans där jag kan koppla av. Stig bor i ett hus längst in i Gamlebyviken. Han gillar landskapet och tar gärna en promenad och andas djupt.- Det är lisa för själen att bo i Gamleby.Stig är väldigt engagerad i föreningslivet i Gamleby. När Gamlebyborna inte längre ville åka in till Västervik för att spela boule startade Stig och några till en bouleförening, Gamboule. Han har varit med och startat upp många av föreningarna som han är med i.- Om det är något som inte finns i Gamleby och som behövs - då fixar vi det själva. Jag är medlem i Gamleby intresseförening också och ofta märker vi att kommunens tjänstemän glömmer bort Gamleby.Under flera år pendlade Stig till Valdemarsvik tillsammans med Lennart Brewitz. Då väcktes idén om att starta en rockklubb på ideell basis i Västervik. Klubb Rock startades 1994 och hölls i gång i tolv år. På klubben uppträdde artister som Tommy Körberg och Pugh Rogefeldt. Stig ägnade mycket av sin fritid åt att boka hotell och organisera, men när han själv bestämde sig för att lägga av dog klubben ut.Numera har han vaga planer på att bjuda in någon artist i samband med att han och en kompis fyller 60.Stigs ideella engagemang bottnar i att han gillar att fixa och ordna.- En bra lön är när man upptäcker att folk gillar det man gör. Då blir jag tillfredsställd. Föreningslivet gör också mitt liv rikare och jag får träffa mycket folk som jag aldrig skulle träffa annars. I bouleklubben finns det folk i alla åldrar, säger Stig som tycker att det är synd att många ser boule som en pensionärssport.Stig själv har några år kvar till pensionen. Då tror han att han kommer att bo på landet.- Vi har redan ett torp mitt ute i skogen som vi flyr till. Vi har bärbuskar och bär som räcker året om. Jag tycker att det är kul att veta vad jag äter och läser jämt på paketen i affären. Det finns så mycket skit i maten nuförtiden, säger Stig som är bra på att fantisera ihop en måltid med hjälp av enkla råvaror och numera bara äter vegansk mat hemma.
Porträttet
Namn: Stig Forslund.Ålder: 59 år.Bor: Gamleby.Gör: Restauranglärare på Västerviks gymnasium.Familj: Sambon Kerstin, barnen Julia och Laura samt fyra barnbarn.Fritid: Vara ute i naturen, läsa, lyssna på musik, sitta framför datorn, föreningslivet.Motto i livet: Tänk positivt.Läser: Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.Lyssnar: The Joni Letters. Lyssnar på blues, jazz och rock.Favoritmat: Lamm och fisk. Men eftersom Stigs sambo är vegan äter paret enbart vegansk mat hemma.Favoritingrediens: Ingefära - till te, i sallader, såser och efterrätter. Jättehälsosamt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om