"Det är långt mellan polisen och människorna som vill ha hjälp"

Conny Åkerström har ett långt yrkesliv inom polisen bakom sig. Han blev efter studier i juridik landsfiskal och senare åklagare. Under nästan 30 år tjänstgjorde han som polischef i Vimmerby polisdistrikt.

Hemma på Loftagatan. Conny Åkerström har en bra överblick över hamnområdet i Gamleby från sin balkong.

Hemma på Loftagatan. Conny Åkerström har en bra överblick över hamnområdet i Gamleby från sin balkong.

Foto:

Västervik2007-03-21 00:25
En serie intervjuer med personer som i sin yrkesroll har att fatta viktiga, ibland livsavgörande beslut, som berör andra människor. De intervjuade svarar på frågor om bakgrunden till sina etiska ställningstaganden.Kan du berätta om någon händelse som har fått avgörande betydelse för ditt sätt att värdera din omgivning?
Det finns många. När man arbetar i ett litet polisdistrikt, som jag gjorde, så var man inte bara chef bakom ett skrivbord, utan jag var ofta med ute på fältet och då ställdes man inför händelser som har påverkat mig starkt. Jag minns särskilt när jag hittade två små flickor som omkommit i en lägenhetsbrand eller när jag kom först till en trafikolycka där tre unga pojkar omkommit. Sådana händelser gör att man blir ödmjuk och tacksam för livet. Att hämta familjer som skulle avvisas från Sverige var också uppdrag som aldrig lämnade en oberörd.
Finns det någon person som har påverkat dig mycket?
Ingen enskild person men mina arbetskamrater inom kåren i Vimmerby kom att betyda mycket för mig.

Har du i din yrkesroll fattat ett beslut som du senare har haft anledning att ångra?
Inte som jag har ångrat, men sådana som i lagens mening var fel vet jag säkert att jag har fattat. Ett exempel var när vi hade tagit hand om kor hos en bonde som dömts för att ha vanvårdat sina djur. Han hade en eländig situation, inte minst ekonomiskt, så de 7 000 kronor som blev kvar när vi betalat alla omkostnader för transporter och annat skickade jag till honom. Det var ett klart lagbrott, som är preskriberat nu.
Annars var nog några av de svåraste besluten som jag var tvungen att fatta de som gällde bombhot av olika slag. Fel beslut då hade kunnat bli förödande. Det mest uppmärksammade var nog när kungaparet var på Eriksgata och ett företag som de skulle besöka blev hotat. Jag fick gå upp i talarstolen och be 2000 personer plus kommunledningen att lämna området. Kungaparets route fick jag också se till att dirigera om. I ett sådant läge var det alltid nödvändigt att "ta det säkra före det osäkra."
Har dina etiska och moralisk värderingar ändrats med åren?
Jobbet och livet har förstås format en. Förr var allt svart eller vitt, nu finns det gråtoner också.

Vad oroar dig mest i dagens samhälle?
Hur vi människor håller på att påverka vårt klimat. Inom polisen är jag oroad över att det numera är så långt mellan polisen och människorna som vill ha hjälp. Det är något som blivit fel i organisationen.
Vilka är de positiva tecknen?
Att miljöfrågorna uppmärksammas alltmer och att man försöker lösa problemen globalt.
6 korta frågor
Tror du på någon högre makt? Ja
Är det anbart positivt att barn som föds är "kartlagda" redan i moderlivet? Nej
Kan aktiv dödshjälp någon gång försvaras? Ja
Är längre och hårdare straff det bästa sättet att förebygga brott? Nej
10 procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund, är det något som oroar dig? Inte alls
Tycker du att homosexuella par ska få adoptera barn? Tveksamt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om