Dagmar, 50, blev förförd av den svenska naturen

Dagmar Scharnberg kom till Sverige och Ankarsrum 2006. Hon blev genast förtjust och förförd av den svenska naturen. Nu fyller hon 50 i morgon. Den 12 oktober blir det öppet hus hemma i Skaftekulla.

Den 12 oktober fyller Dagmar Scharnberg 50 år. Foto: Bengt Faleij

Den 12 oktober fyller Dagmar Scharnberg 50 år. Foto: Bengt Faleij

Foto: Bengt Faleij

Västervik2012-10-11 00:00

Dagmar Scharnberg är född och uppväxt i Tyskland. Hennes föräldrar hade en liten gård mellan Frankfurt och Köln i Westerwald. Den var inte så stor; fem kor, några grisar och höns. Det var allt. Men den räckte för att familjen skulle kunna gå mätta och belåtna från bordet.

- Den gav ingen vinst. Men vi kunde leva på den när jag var liten, berättar hon.

När Dagmar växte upp började pappan och mamman jobba utanför gården. Hennes pappa som snickare och mamma på posten. Farmor skötte marktjänsten.

- Min farmor tog hand om mig och mina syskon, berättar hon.

Dagmar utbildade sig till tandsköterska, gifte sig och fick två flickor. Men i Tyskland var och är det inte lika lätt att kombinera arbetsliv med familjeliv, som här.

- Så jag var hemma i flera omgångar. I Tyskland måste du välja mellan karriär och familj, säger Dagmar.

Äktenskapet tog slut. Dagmar sökte nya vägar. Hon började plugga och hamnade i reklambranschen. 2006 fortsatte resan genom livet till Ankarsrum, där hennes kompanjon redan hade ett hus. Han blev kvar i Tyskland och skötte affärerna där. Dagmar stod för firman i Sverige och lärde sig snabbt svenska.

- Vi sysslade med ljusreklam, trycksaker och allt annat som hör till reklambranschen, berättar Dagmar.

Finanskrisen 2008 satte även sina spår i Ankarsrum. Företagen började spara och det blev tufft på reklammarknaden. Nu är Dagmar tillbaka där hon började karriären - som tandsköterska.

- Det var förvånansvärt lätt att komma tillbaka efter alla år. Det var inte så mycket som hade förändrats, tycker hon.

Mötet med den svenska naturen 2006 blev omvälvande. Dagmar blev förälskad från första stund. I dag tar hon varje chans hon får för att ge sig ut i skogen. På sommaren redan i ottan. Vid 5-tiden på morgon tar hon sin cykel för att utforska naturens hemligheter.

- Det är så skönt att kunna vara ensam i skogen. Hemma i Tyskland är det folk överallt, säger hon.

Och det var inte bara naturen som Dagmar blev förälskad i. I Ankarsrum mötte hon också sin sambo, Lennart. De sågs första gången vid durspelsstämman 2006. Men det sa inte klick genast. Det tog sin tid innan Dagmar flyttade till huset i Skaftekulla med den välordnade trädgården, som hon ägnar så mycket tid hon hinner och orkar.

- Jag planterar nytt och om - hela tiden, säger hon.

Personligt

Namn: Dagmar Scharnberg

Ålder: 50 år den 12 oktober.

Yrke: Tandsköterska.

Född: Asendorf, 30 km söder om Hamburg i Tyskland.

Familj: Sambo Lennart Bolin, två vuxna döttrar i Tyskland.

Favoritmat: Vanlig svensk husmanskost.

Intresse: Trädgård och gammeldans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om