Dag hade några månader kvar tills han skulle fira sin 42:a födelsedag. Det var ett stort steg han var på väg att ta. Det hade så sakta vuxit fram under ett års tid. Han hade bland annat gått en starta-eget-kurs och funderat och tänkt - länge. Han kände väl till småföretagarens villkor. Pappa Karl-Erik hade en liten plattsättningsfirma tillsammans med en kompanjon när Dag var barn.
- Jag var lite springpojke. Jag gick med räkningar och brev till Brunns, Tjust Bränsle och andra företag på den tiden.
Dag Björkgren hade jobbat på Försäkringskassan sedan han slutat Västerviks gymnasium en varm och lycklig junidag 1973.
- Jag sommarjobbade på kassan redan 1972, berättar han.
Den sommaren bestod hans arbete av att skriva sjukanmälningar som folk läst in på en bandspelare. Det var väl kanske inte så där jättekul. Men det blev början på 24 års arbete, som statlig tjänsteman. Under de sista 15 åren arbetade han med frågor kring handikappstöd. Han hade skaffat sig en gedigen kunskap och stor insikt i det handikappades problem. Det var dags att vända blad...
- Handikappade var och är en grupp som har svårt att göra sig gällande i olika sammanhang.
Under åren på Försäkringskassan hade han mött människor som av en eller annan anledning inte var nöjda med hur deras ärenden behandlats. 1994 drev socialministern Bengt Westerberg igenom Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Försäkringskassan tog över handläggningen av personliga assistenter från kommunerna. Det blev ett nytt sätt att arbeta på kassorna när man skulle utreda assistenter och samarbeta med andra myndigheter. Dag var med från början.
I dag har han drygt 100 personliga assistenter anställda runt om i länet. Hälften i Västerviks kommun. 2002 hoppade hustrun Marie av sitt jobb inom vården på lasarettet i Västervik. I dag sitter de mitt emot varandra på kontoret i hemmet vid Bergens lycka i centrala Västervik och styr sitt lilla imperium tillsammans.
Ostkustens Assistance forsätter att utvecklas. Brukarna och de personliga assistenterna blir fler. Den 1 januari i år infördes valfrihet inom hemtjänsten. Dag och Marie steg på det tåget den 1 mars. Nu heter firman Ostkustens Assistance/Hemtjänst. Hemtjänsten erbjuder städning, tvätt och daglig handling med mera.
- Vi har haft svårt att garantera heltidstjänster för våra personliga assistenter. Därför hoppas vi att, i kombination med hemtjänsten, fler ska erbjudas mer arbete, säger Dag.
I dagarna flyttar Hemtjänsten in i nyrenoverade lokaler på Midgård där personalen ska kunna börja sina arbetsdagar.
Sedan nio år är Dag Björkgren ordförande för Företagarna i Västervik. Det har fått honom att engagera sig i företagarnas villkor. Det är inte alltid en dans på rosor. Byråkratin och krångelsverige har många före Dag vittnat om.
-Det finns inte en chans att hålla reda på alla regler. Det gäller att ha goda kontakter med banker, revisorer och myndigheter för att allt ska bli rätt.
Det är ofta långa arbetsdagar och kort semester. Upp till 16-17 timmar om dagen är inte ovanligt. Han har inte jobbat en 40-timmars vecka sedan den där dagen han slutade på Försäkringskassan
- Pengarna ramlar inte bara in på kontot - man får jobba! Men jag klagar inte. Jag har valt själv, att vara företagare är en livsstil.
När Dag och Marie behöver ladda batterierna drar det så fort som möjlighet ges ut till Solvik på Östra Eknö. Dag har tillbringat varenda sommar där i hela sitt liv.
I dag delar han Solvik med brodern Agne. Det är mamma Evys föräldrahem. Hennes pappa var fiskare på Östra Eknö och redan som liten parvel stod Dag stolt och lycklig bakom rodret på fiskekuttern VK1 på väg mot sommarens äventyr med morfar vid sin sida.
- Men vi har skaffat bredband och är uppkopplade där ute också. Vi måste kunna sköta jobbet.
En snabbgående båt är också en förutsättning för att kunna njuta av några sommardagar ute i skärgården. Ibland kan det vara bråttom in till stan när plikten kallar och akuta problem måste lösas.
Semesteräventyren har också blivit färre med åren. Nu blir det högst en vecka i värmen. Och det gäller att välja ett resemål som kan garantera mobiltäckning. Dag vill alltid vara anträffbar. Det märkte vi tydligt under vårt samtal häromdagen när hans mobil oavbrutet gjorde sig påmind.
Men till våren ska Dag och Marie Björkgren försöka ge sig ut på en långresa:
- Vår dotter Hanna bor i Tokyo. Vi ska besöka henne.