Cissi Elwin vill ha angelägen film
Svensk film får inte förlora greppet om samhället. För att Sverige ska kunna representeras på de prestigefyllda festivalerna måste filmen bli mer angelägen, menar Cissi Elwin.
Ny som vd. Svensk films nestor, Ingmar Bergman, ser ut att vara nöjd med Filminstitutets nya vd, Cissi Elwin.Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto:
Cissi Elwin har fått ett par buketter med orkidéer, gula rosor och ett välkomstkort. Men kontoret är allt annat än välkomnande: kalt och ödsligt, med tomma bokhyllor och utsikt mot en byggarbetsplats.
Det är inte bara krukväxter, böcker och tavlor som saknas, större delen av personalen är på semester. Men presscheferna är på plats, och tillsammans med dem har hon gått igenom almanackan inför hösten. Cissi Elwin räknar upp festivaler, visningar, seminarier och mässor.
- Dessutom ska jag träffa hela personalen, 140 personer, påbörja en omorganisation, och försöka besöka både Danmarks och Englands filminstitut, skrattar hon uppgivet och lägger tillbaka almanackan på skrivbordet.
Cissi Elwin planerar alltså att göra en större omorganisation på institutet, men hon vill inte berätta hur den kommer att se ut innan hon har förankrat sina idéer hos personalen. Däremot pratar hon gärna om hur svensk film ska få tillbaka självförtroendet och bli kommersiellt och konstnärligt gångbar internationellt.
- Det är viktigt att bry sig om angelägenhetsgraden för publiken. Man måste ha en känsla för vad som rör sig i huvudet på folk. Många reagerar när jag pratar om målgrupper, men de är viktiga att hålla koll på. Det tog ju lång tid innan invandrare gjorde film i Sverige, till exempel.
Hon är noga med att påpeka att det inte handlar om att "ge folk vad de vill ha", eller att komma med en programförklaring för hur svensk film ska se ut. Poängen är att filmindustrin inte får tappa kontakten med samhället.
- Det är intressant att se varför Colin Nutleys "Heartbreak hotel" blev en sådan succé. Den beskriver verkligheten för en singelmamma. Vi lever i ett samhälle där vi håller på att omdefiniera vad en familj är, och sådana frågor är bland andra jag och mina vänner väldigt upptagna av att diskutera.
En förändring som Cissi Elwin flaggar för redan nu gäller filmkonsulenternas arbete.
- Konsulenterna jobbar ensamma och tittar bara på sin del. Jag tror att de behöver jobba mer tillsammans, så att det blir en bättre mix av filmer. Det kan även bli lättare att fatta djärva beslut då, eftersom man står stadigare när det blåser. För det kommer alltid att vara folk som blir förbannade.
En annan fråga som Cissi Elwin brinner för är fler kvinnliga filmskapare, och där ser siffrorna faktiskt bättre ut än tidigare. Enligt en genomgång som Svenska Dagbladet gjorde för en månad sedan har andelen kvinnor som beviljats förhandsstöd ökat markant sedan årsskiftet.
Cissi Elwin tror att det nya filmavtalet, som reglerar att minst 40 procent av de regissörer, producenter och manusförfattare som beviljas stöd bör vara kvinnor, har gett effekt.
- Jag tror absolut att avtalet, som är tydligt skrivet, har gjort att det händer saker. Man måste målsätta tydligt. Det är inget hot, det är en möjlighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!