Birgitta Dahl har glöden kvar
Både pionjär och traditionsbärare. Så skulle man kunna sammanfatta före detta talmannen Birgitta Dahls syn på hjärtefrågorna. Den 20 september fyller hon 70 år.
Fyller 70 år. Förra talmannen Birgitta Dahl är i dag Unicef:s ordförande. Foto: Janerik Henriksson/TT Spektra
Foto:
- Jag har fått ta en del heta strider och har också varit kontroversiell under långa tider.
Första gången hon besökte riksdagen var för 40 år sedan, säger hon. Då demonstrerade hon tillsammans med några vänner för enprocentmålet i biståndet. Långt innan dess engagerade hon sig för jämställdhet, och var med om att starta ett av Sveriges första kvinnliga fotbollslag på 1950-talet.
- Jag lärde mig att spela bandy också, medan pojkarna skrattade och såg på.
Långt innan hon blev miljöminister ansåg hon att miljöfrågorna måste upp på det internationella planet. Och att hon numera är Unicef:s ordförande är ingen slump. Hon brinner för barns rättigheter, och var med om att driva igenom förbudet mot barnaga, en lag som fortfarande ses som radikal på sina håll i världen.
Engagemanget väcktes redan i barndomen. I hemmet uppmuntrades hon att läsa böcker, vara nyfiken och göra något av sitt liv.
- Jag är uppfostrad inom folkrörelsetraditionen, att man ska försöka vara till nytta för andra människor. Men det ligger nog också i min personlighet att engagera mig så starkt.
Politiken gick hon in i med en önskan om att förändra världen. I dag anser hon att det politiska livet har blivit tråkigare och mer toppstyrt än när hon började.
- Vi har de senaste femton åren haft en sorts ökenvandring där politiken har blivit till budgetförhandlingar och EU-förhandlingar utan några visioner. Jag skulle önska att vi kunde återuppliva folkrörelsesättet att arbeta.
Hennes eget engagemang har också förändrats genom åren, säger hon. Den troskyldiga Birgitta som trodde på godheten har fått en mer luttrad syn på världen.
- Jag är uppvuxen i en generation som var barn och ungdomar efter andra världskriget, när FN var nytt. Vi var aktiva påhejare av avkoloniseringen och självständighetsrörelserna, och vi trodde att godheten skulle segra.
Hon lämnade riksdagen 2002, efter 33 år. Då hade hon suttit i regeringen i nio år, och varit talman i åtta. Men fortfarande kämpar hon för sina hjärtefrågor, miljön, jämställdheten och barnens rättigheter.
Men hemslöjden är också ett glödande intresse. Hon broderar och stickar, har alltid sytt kläder till sig själv och barnen och växte upp med en mamma och mormor som var skickliga väverskor. Hon ser det som en viktig uppgift att föra vidare detta kulturarv, vilket hon bland annat gör i sin egenskap av ordförande för Sätergläntan, Hemslöjdens Gård och Stiftelsen Nordiska Museets nämnd.
- Man ska kunna grundläggande saker själv, som att laga mat, städa, tvätta, sy, odla grönsaker. Det är en oerhört nyttig och värdefull kunskap.
Trädgårdsodling ägnar hon sig åt på sommarstället i Öregrund, och omsorgsfullt lagad mat på riktiga råvaror har alltid varit en självklarhet i familjen. Det är det fortfarande. Maken Enn Kokk fyllde 70 i juni, och paret firade med gemensam fest den 31 augusti för familj, släkt och vänner. Gästerna undfägnades med familjen Dahl-Kokks egenhändigt lagade mat.
- Min man och jag och våra tre barn och deras respektive hjälptes åt. Familjens traditioner! Det var oerhört trevligt och varmt och ombonat alltsammans.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!