Biltvätt blev första steget på en lång poliskarriär

Våra yrkesval är inte alltid så genomtänkta. Det är ofta slumpen som styr vår väg i livet. Så var det för den unge Olle Klavebäck i mitten av 1950-talet. Han jobbade på en verkstad i Kisa när han en dag tvättade polischefens bil. Det blev inkörsporten till ett långt liv i uniform. På fredag fyller han 80.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-05-09 00:00

Vi tar det från början. Olle Klavebäck föddes i Klockrike i Östergötland. När han var fyra flyttade familjen till en liten arrendegård utanför Kisa. Olle började i Mjölsefalls skola. Det var en liten B-skola en mil upp i skogen utanför Kisa. Hans lärare fick undervisa barn från årskurs ett till sju. När Olle gick sista året var han den ende eleven i sjuan.

- Vi var två från början. Men min kamrat flyttade med sina föräldrar, berättar Olle Klavebäck.

När skolan var över började han som springpojke i en järnhandel. Det blev några år. Vid 17 års ålder snodde han värvning. Det blev fyra år på T 1 i Linköping och en sparad slant. Han började fundera på vad han skulle göra med sitt unga liv och lämnade militären.

- Jag hade tankar på att jag skulle bli maskinstationsföreståndare inom jordbruket, berättar han.

Det blev först sex-sju månader på Gamlebys lantbruksskola och sedan en kurs på Jordhammar utanför Göteborg med inriktning på maskinskötsel. När kursen var klar återvände han till Kisa.

- Jag sökte många jobb. Men det var svårt för ungdomar på den tiden också. Jag fick tillbaka mina handlingar med tack för visat intresse. Jag saknade ju praktik.

Så han började på en bilverkstad. Och det var där hans liv tog in på en ny stig. En dag kom polischefen i Kisa till verkstaden för att få sin bil tvättad.

- Jag berättade för honom att jag skulle vilja bli polis. Han ställde en del frågor, vad jag gjort och om jag kunde skriva maskin. Det kunde jag. Han bad mig då komma ner någon kväll till stationen med mina betyg så vi fick prata.

När Olle kom till stationen fick han sätta sig och skriva av sina betyg på maskin. Polischefen var nöjd med resultatet och samtalet. Den 1 april 1956 kunde Klavebäck börja som extra poliskonstapel i Motala. På hösten började han på polisskolan i Norrköping.

När polisskolan var slut fick han sin första tjänst i Vikingstad. Fyra år senare gick flyttbilen till Hjorted.

- Jag var ensam polis där. Det hade både sina för- och nackdelar.

Under tiden i Hjorted fick Olle Klavebäck ett högst påtagligt bevis på att det inte alltid var så lyckligt att vara ensam på jobbet när det brann till. En dag när han satt på stationen ringde en dam från Mörtfors kafé och berättade att hon hade tre män hos sig som var på väg att slå sönder hela stället. Det var två yngre och en äldre man. De färdades i en grön Saab.

- Jag tog på mig overallen och började köra mot Mörtfors. Jag mötte snart den gröna Saaben och såg direkt att föraren måste vara berusad. Färden gick vingligt. Jag vände min bil och följde efter dem.

Efter en stund stannade deras bil i en backe. Klavebäck gick ut mot männen. När han gick emot dem, hörde han en av dem säga.

- Är det snuten? Honom ska vi slakta!

Den äldre av männen försökte hålla fast Klavebäck, medan en av de yngre kom emot honom med dragen kniv.

- Jag lyckades slänga ner den äldre i ett dike och när den andre kom med kniven lyckades jag få upp ett knä och tog hugget där, säger Olle Klavebäck och visar upp ett ärr som syns än i dag.

Klavebäck slängde sig över ett staket och knivmannen sprang tillbaka till den civila polisbilen och tog nycklarna. Men den unge polismannen hade varit förutseende. Han hade reservnycklar med sig. Jakten kunde fortsätta.

I Tribbhult fick han kontakt med våldsmännen igen. De hade kört in i en trädgård och försökte skjuta igång bilen. Bilföraren var så uppe i varv att han glömde sin kompis när han väl kom i väg. Klavebäck kunde gripa mannen och boja fast honom i sin bil. I Tribbhult fick han hjälp av en civilperson och han kunde kalla på förstärkning.

När Klavebäck fick kontakt med bilen igen hade föraren kört in i ett träd. Han stod utanför och Klavebäck lyckades med civilpersonens hjälp brotta ner honom och hålla fast mannen tills förstärkning kom. Den tredje, som blev kvar i diket, grep en kollega senare.

- Knivmannen fick ett långt straff.

När den dramatiska Hjortedtiden var över gick flyttlasset till Gunnebo. Det var när polisväsendet förstatligades 1965 och snart var han inne i stan. Under sin långa karriär har han provat flera olika jobb inom polisen. Han har varit ordningspolis, kriminalare, föreståndare för arbetsgruppen i Gamleby och brottsförebyggare i Västervik.

- Jag var ute och pratade om lag och rätt i skolorna.

På äldre dagar var han kriminaltekniker. Det var innan dna-tekniken revolutionerade brottsbekämpningen. Men Olle Klavebäck hann nosa lite på den nya tekniken också. Eller rättare sagt var han på en kurs på SKL i Linköping, där man berättade att dna var framtiden.

- Polisen har en viktig roll i samhället för att upprätthålla demokratin och jag tycker att vi har mötts av respekt från den stora allmänheten under mina år, säger Klavebäck.

Personligt

Namn: Olle Klavebäck

Ålder: 80 år på fredag

Familj: Hustru, två söner och sex barnbarn

Fritidsintresse: Medlem i Vasaorden av Amerika, Föreningen Norden, gillar att snickra, resa och stora fester med dans.

Favoritmat: Raggmunk med fläsk

Motion: Cyklar, en mil, sex dagar i veckan, tar ledigt på söndagar...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!