Bäst i länet på att sälja Majblommor

Klass fem på Åbyängskolan i Gamleby är bäst i Kalmar län på att sälja Majblommor. Som tack fick eleverna en riktigt festlig dag.

Foto: Ahl Matilda

Västervik2010-12-08 00:00
Det var förra året som eleverna sprang runt i Gamleby och sålde Majblommor för glatta livet. De sålde för 29 120 kronor.- Faktiskt var det tredje året i rad som elever från Åbyängskolan i Gamleby var bäst i länet på att sälja Majblommor, säger Angelika Johansson som är elevernas lärare.Tisdagen blev en lång men trevlig dag för eleverna. Först gick de i skolan några timmar och sedan åkte de till Västerviks simhall.- Badet ingick egentligen inte i belöningen men det är bäst att passa på när man ändå är i Västervik med alla elever, säger Angelika Johansson. Sedan åt vi mat på restaurang Thai Hoa och så avslutades dagen med biobesök. De allra flesta valde att se nya Harry Potterfilmer. Till slut hämtade föräldrarna oss i Västervik.
Majblomman 103 år
De allra första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139 000 såldes. Från början syftade Majblommans insamling till att hjälpa tuberkulossjuka, i dag används pengarna för att bekämpa barns fattigdom och för att förbättra barnens villkor . Beda Hallberg kläckte idén och lanserade Majblomman i flera länder, men då tuberkulosen som folksjukdom utrotats vid seklets mitt slutade de säljas. Idag finns Majblomman kvar i Sverige, Norge, Finland och Estland. 1907 bildades Förstamajblommans Riksförbund. 1916 såldes 400 000 Förstamajblommor på Kuba. 1922 spreds idén om majblomman till USA. 1933 introducerades bilblomman, en större majblomma att fästa på bilens front. 2006 sålde 150 000 barn mellan 9 och 12 år majblommor för ca 39 miljoner kronor. Källa: Majblommans Riksförbund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om