I strålande solsken har Johanna Westman dukat upp läckerheter på en rutig filt. Dagen till ära har hon bakat hallon- och blåbärsrulltårta och barnen mumsar på smoothies.
Hur gör du för att hela tiden komma på nya recept?
- Läser, testar, tänker. Jag experimenterar gärna och provar nya recept och då får familjen och vännerna vara försökskaniner, berättar Johanna och påminner barnen om den gången hon skulle göra en bok om världens alla köttbullar.
- När jag sa att vi skulle ha köttbullar en dag, blev ni först jätteglada, men när jag sa att det var kinesiska köttbullar med sötsur sås, började ni gråta, skrattar hon.
Och jodå, barnen minns.
Både Greta och Astrid, som kallas för Bobo av familjen, har varit med och lagat mat med mamma sedan de var små. Greta har tröttnat lite, säger hon och Bobo gillar mest att vara med och baka.
Men att äta och prova maten som deras mamma gör har de ingenting emot. Gretas favoriträtter är sushi och yakiniku och Bobos favorit är kycklingspett. Men framför allt är det italiensk mat, som är familjen specialitet - den ultimata familjematen, enligt Johanna Westman.
- För att det är snabblagat, inte behövs så många olika ingredienser och för att det är så gott.
Johanna är delvis uppväxt i Italien och hennes man Erik Gandini är halvitalienare och har sina föräldrar där. Tre gånger om året brukar familjen resa till Italien.
- Min favoriträtt finns i den by på Sardinien, dit vi brukar åka - pasta med hjärtmusslor, kokta i vitt vin med persilja och vitlök. Och så ska man helst sitta vid havet och äta det, säger Johanna njutningsfullt.
- Även Svante gillar det. Han kan äta hur mycket musslor som helst.
Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektra
ac.johnsson@ttspektra.se
Fakta/Johanna
Namn: Johanna Westman.
Ålder: 39 år.
Familj: Gift med Erik Gandini. Barnen Greta, 11 år, Astrid (Bobo), 10 år och Svante 3,5 år.
Sysselsättning: Skriver kokböcker, sjunger i bandet Johanna & Kökskvartetten och skriver krönikor om mat.
Aktuell: Med Nya Första kokboken (Tiden) och ny skiva med Kökskvartetten i höst.
Bästa knepen
"Det är bra att välja mat som man varken behöver tallrik eller bestick till - som till exempel piroger, pitabröd eller wraps. Till det kan man dricka smoothies, som är både enkelt, mättande och nyttigt. Och så råder jag alla att ha ett "emergency-kit", med sådant som det är jobbigt om man glömmer, som till exempel salt, kniv, plastpåsar till disken och servetter."
Soppa i termos är också bra picknickmat, om man vill ha något mättande, tycker Johanna Westman. Som en kall gazpacho, till exempel.
Recept
Johannas bästa picknick-mat
Piroger
Cirka 15 stycken
25 g jäst - 1/2 paket
50 g smör
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl
1 påse babyspenat
2 msk smör
2 msk vatten
1/2 dl pinjenötter - om du vill
3 msk riven parmesanost
50 g fetaost
1 ägg till pensling
Du behöver: bunke, kastrull, måttsats, bakduk, durkslag, stekpanna, kniv, skärbräda, plåt med bakplåtspapper, glas, skål, gaffel, pensel
1. Smula jästen i en bunke.
2. Lägg smöret i kastrullen och smält det på svag värme. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm - den ska varken kännas varm eller kall när du doppar ner fingret.
3. Häll en liten skvätt av mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölkblandningen. Knäck i ägget och rör om. Häll i salt och mjöl. Blanda degen ordentligt tills den släpper från kanterna av bunken.
4. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
5. Skölj spenaten i ett durkslag. Lägg i smör och vatten i en stekpanna och sätt på medelhög värme. Lägg i spenaten när smöret har smält och stek den i ungefär 5 minuter. Lägg tillbaka spenaten i durkslaget så att det mesta av vätskan rinner bort.
6. Rosta pinjenötterna på medelhög värme i stekpannan. Rör om hela tiden tills nötterna är ljusbruna runt om. Låt dem svalna innan du hackar dem i mindre bitar.
7. Blanda spenat med nötter, riv i parmesanost, smula ner fetaosten och blanda om.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9 Strö lite mjöl över bakbordet och tippa ut degen. Kavla ut degen så den blir ungefär en halv centimeter tjock. Tryck ut runda kakor med ett glas, kakorna ska vara ungefär 12 centimeter tvärs över.
10. Lägg ett par matskedar fyllning på varje kaka och vik upp kanterna. Knip ihop kanterna med fingertopparna så att ingen fyllning läcker ut.
11. Lägg över pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Knäck ägget till penslingen i en skål och vispa om med en gaffel. Pensla pirogerna ordentligt. Sätt in plåten i ugnen i 15 minuter. Ät pirogerna kalla eller varma.
Hallonsmoothie
För 2 personer
(Variera smoothien i oändlighet med olika bär och frukter. Men tänk på att den är godast lite "frostig", så använder du färska bär kan det vara bra att lägga i några isbitar också)
3 dl mild ekologisk yoghurt
1 banan
1 dl frysta hallon
Du behöver: mixer, helst stavmixer, skål, glas, sugrör.
Häll alltihop i en hög bägare (eller i mixerskålen) och mixa det slätt och skärt. Häll upp i glas och drick med sugrör.
Hallonrutor
Cirka 12 stycken
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
1 dl råsocker
1/4 tsk tesked bakpulver
1 nypa salt
2 dl frysta hallon
Du behöver: bakform, cirka 20 x 30 centimeter, bunke, måttsats, träslev, liten skål, skärbräda, kniv.
Kom ihåg att ta ut hallonen ur frysen i god tid!
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj formen med en ordentlig klick smör.
2. Blanda allt utom hallonen i bunken.
3. Häll hälften av blandningen i formen. Tryck ner den ordentligt med handflatan.
4. Rör hallonen till en jämn kräm. Bre ut hallonen över kakan.
5. Smula över resten av degen och jämna till.
6. Baka kakan i 25 minuter. Låt den svalna i minst 15 minuter innan du välter upp den på en skärbräda och skär den i cirka 12 fyrkanter. (TT Spektra)