Bara fantasin begränsar din begravning

Allt fler väljer en borgerlig begravning och då kan ceremonin i praktiken se ut hur som helst, en hårdrocksbegravning i death metal-stil eller en stillsam ceremoni vid sommarstugan där vännerna får säga några ord.

Asklund. Borgerliga begravningar blir allt vanligare och det finns även fler alternativ för hur man vill begravas, berättar Jan-Peter Brinkby på Fonus. På Nya kyrkogården i Västervik finns sedan några år tillbaka en asklund. Här begravs askan efter kremeringen, men det blir inte lika anonymt som en minneslund eftersom man får en liten plakett uppsatt med namn, födelse- och dödsår.Foto: Anders liljegren

Asklund. Borgerliga begravningar blir allt vanligare och det finns även fler alternativ för hur man vill begravas, berättar Jan-Peter Brinkby på Fonus. På Nya kyrkogården i Västervik finns sedan några år tillbaka en asklund. Här begravs askan efter kremeringen, men det blir inte lika anonymt som en minneslund eftersom man får en liten plakett uppsatt med namn, födelse- och dödsår.Foto: Anders liljegren

Foto:

Västervik2006-08-10 00:25
De senaste åren har antalet borgerliga begravningar visserligen ökat, men de utgör fortfarande bara runt sju procent. De flesta väljer fortfarande att ha en traditionell begravning enligt Svenska kyrkans ordning. Ser man däremot på ökningen så har antalet stigit ganska markant.
- För tio år sedan valde bara en halv procent borgerlig begravning och i år är siffran 6,5 procent för oss, säger Jan-Peter Brinkby på Fonus i Västervik.
Både Sven-Erik Jacobsson på Västerviks begravningsbyrå och Raoul Widerström på Peterssons begravningsbyrå håller med om att antalet borgerliga begravningar har ökat något.

- I många fall handlar det om att de anhöriga har betsällt en begravning och sedan kommer de underfund med att den som ska begravas har gått ur Svenska kyrkan. Då blir de tvungna att ordna en borgerlig begravning i stället, säger Raoul Widerström.
- Har man gått ur kyrkan har man ju tagit avstånd för de värderingar den står för och då är det inte säkert att kyrkan vill ordna en begravning för den döde, även om de anhöriga skulle vilja ha det.
Dessutom får de anhöriga i så fall betala för det. Tillhör man Svenska kyrkan är begravningen gratis.
- Det handlar också om att man inte ska tvinga på en kyrkobegravning på någon som inte ville ha det, säger Raoul Widerström.

Jan-Peter Brinkby tycker att den här problematiken visar hur viktigt det är att prata om hur man vill ha det vid sin begravning, så att alla är förberedda.
- Det bästa är att skriva ner sina önskemål. Även om det inte är något juridiskt bindande dokument så visar det i alla fall vad man ville, säger han.
- När de anhöriga kommer till begravningsbyrån står de inför ganska många val och varje val kommer att kosta. Ofta frågar de hur man brukar göra, och att anordna en begravning som "man brukar göra" är lätt, men det kanske inte känns rätt efteråt.
På Fonus finns en broschyr som heter Vita arkivet, där man kan fylla i sina önskemål i fråga om begravning och dessutom upplysningar till de efterlevande angående försäkringar, bankkonton och juridiska dokument.
- Orkar man inte med att tänka på begravningen så är det bra om man ändå kan fylla i det som gäller försäkringar och annat. Det underlättar oerhört för de anhöriga, säger Jan-Peter Brinkby.
- En liknande broschyr finns nog hos de flesta begravningsbyråer och vill man har råd så kan man få det kostnadsfritt.
Det finns även en skrift från Svenska kyrkans församlingsförbund, "Vem bestämmer? Vad får man göra själv?", som man kan beställa genom sin församling. Där står vilka lagar och regler som gäller angående begravningar och det följer med en bilaga "Mina önskemål" som man själv kan fylla i.

De borgerliga begravningarna tror han kommer fortsätta att öka eftersom allt fler svenskar går ur kyrkan.
- Det handlar nog också om den tiden vi lever i. Man vill ha frihet och valfrihet och en kyrklig begravning är väldigt strikt i sin form, säger Jan-Peter Brinkby.
Men han vill också poängtera att en borgerlig begravning inte behöver vara helt utan religiös anknytning.
- Många vill ändå ha religiösa inslag, till exempel att man sjunger en psalm eller ber en bön.
Vem som ska förrätta den borgerliga begravningen är upp till de anhöriga att bestämma, det kan vara någon från begravningsbyrån, eller någon av de begravningsförrättare om kommunen har utsett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om