Att vara närstående till neurologisk drabbade

Neurologiskt handikappades riksförbund (NHR) genomförde igår konferensen Om förändrad livssituation på Bryggaren i Västervik. Huvudsyftet var att belysa hur det är att vara närstående till en person med neurologisk sjukdom.
- Det är oerhört viktigt att lyfta fram denna specifika situation, påpekade Roger Lindahl, verksamhetschef.

En förändrad livssituation. Gårdagens konferens på Bryggaren belyste hur det är att vara närstående till en person med neurologisk sjukdom. På plats fanns bland annat Roger Lindahl verksamhetschef på Neurologiskt handikappades riksförbund och föreläsaren Lennart Björklund. Foto: Anders Steiner

En förändrad livssituation. Gårdagens konferens på Bryggaren belyste hur det är att vara närstående till en person med neurologisk sjukdom. På plats fanns bland annat Roger Lindahl verksamhetschef på Neurologiskt handikappades riksförbund och föreläsaren Lennart Björklund. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2007-03-08 00:25
- Vi är en traditionell handikappsorganisation som i år firar 50-årsjubileum. I och med detta har fokus lagts på de frågor som de närstående bär på. Det är viktigt att de känner stöd från oss och att de själva förstår att det är legitimt att bli irriterad på en person med funktionshinder, för det blir man, säger Roger Lindahl.
Programmet bjöd på tuffa frågeställningar. Känslor, funderingar, förståelse och ilska gav upphov till flertalet diskussioner.
- Förhoppningsvis kan detta leda till att åhörarna i sin tur skapar egna nätverk.

Dagens stora programpunkt var föreläsningen med Lennart Björklund, legitimerad psykoterapeut.
Frågeställningarna som han får genom sitt åtagande är många och framförallt känsliga. Hur ska jag stå ut? Klarar jag av att leva med en person med neurologiskt handikapp? Hur övervinner jag en långdragen kris? Varför blir jag så arg? Hur länge orkar jag? Vad är det som händer, jag känner inte igen varken mina egna eller min sjuke partners reaktioner?
- Om en närstående blir sjuk, är det ingen självklarhet att relationen håller. Vissa familjer splittras medan andra knyter ett mycket starkt band. Hur utgången blir beror mycket på var relationen befann sig innan sjukdomen gjorde sitt intåg, förklarar Lennart Björklund.

Under föreläsningens gång lättades de tunga ämnet upp med ett och annat humoristiskt inslag och nog är det som så att livet blir enklare om skrattet finns nära till hands.
- Kom ihåg det att vi på äldre dagar blir karikatyrer av oss själva. Våra personliga egenheter blir med ens än tydligare.
Åhörarna instämde och en skrattstafett tog för stunden till orda.

Under eftermiddagen diskuterade man därtill frågor om att bli bortglömd, om vårdpersonalens bemötande och rädslan för livets mörka sidor.
- Att hantera känslor är ofta problematiskt, men genom att prata med andra, lyssna och ta till sig information kan en förändrad levnadssituation bli något lättare att leva, säger Lennart Björklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om