Anders Björck gör comeback

Han gav sitt ämbete ett ansikte genom den hyllade dokumentären H:r Landshövding. När Anders Björck fyller 65 år avslutar han sin tjänst som Uppsala läns landshövding. Men pension blir det inte tal om - i stället ska han tillbaka in i samhällsdebatten.

Landshövding för Uppsala län - men inte länge till. Den sista september avslutar Anders Björck sitt uppdrag och flyttar till Stockholm.Foto: Daniel Nilsson/SvD/Scanpix

Landshövding för Uppsala län - men inte länge till. Den sista september avslutar Anders Björck sitt uppdrag och flyttar till Stockholm.Foto: Daniel Nilsson/SvD/Scanpix

Foto: Daniel Nilsson / Svd / SCANPIX

Västervik2009-09-16 00:07
Som statlig ämbetsman har han varit noga med att hålla låg profil i den offentliga debatten. Men med ett förflutet som försvarsminister ligger så klart frågor om försvar och underrättelsetjänst honom varmt om hjärtat. Och det är inte omöjligt att det är inom de områdena som han kommer att engagera sig igen.Har du saknat politiken som landshövding?
- Ja, det måste jag nog säga att jag har. Det har på sätt och vis varit skönt att slippa bli uppringd om saker mitt i natten. Men ibland har jag saknat att kunna hålla en högre profil.Att landshövdingen bara klipper band och sysslar med ceremoniella uppdrag tycker Anders är den största missuppfattningen som finns om ämbetet. Det är även den bild som ges i regissören Måns Månssons hyllade dokumentär H:r Landshövding.- Filmen visar bara en del av verkligheten, men det var vi medvetna om när vi satte igång. Det går inte att dokumentera alla möten, telefonsamtal och beslut. Jag tycker nog att filmen ändå gav bra reklam för ämbetet.Enligt Anders upptar den representativa delen av jobbet bara två till tre procent av arbetstiden. Resten handlar om olika former av beslutsfattande, där han är arbetsledare och ser till att besluten tas. Det handlar om allt från bygglovsbeslut, till att främja verksamheter och att sälja in länet.Och det var i främjande syfte som han bjöd in Japans kejsare och kejsarinna till Linnéjubileet 2007. Han blev utskrattad och ingen trodde att de skulle dyka upp.- Men se det gjorde de, säger han, inte utan viss förnöjelse.Anders sticker inte under stol med att det är det främjande arbetet som han tycker har varit den roligaste delen av arbetet. Kanske för att det handlar om att påverka och förändra, precis som i politiken. Dessutom kan beslutsprocesserna vara nog så besvärliga.- Att ena 21 landsting runt ett beslut eller om pengar, det är lika lätt som att lugga en flintskallig, säger han och skrattar.Som landshövding har han haft nytta av de politiska kontakter, från alla partier, som han knutit tidigare under sin karriär. Han upplever att det underlättar att ha en politisk bakgrund som landshövding, inte minst för erfarenheternas skull.Att han skulle gå i pension nu när han fyller 65 finns inte på kartan.- Nu handlar det kanske snarare om att återkomma, säger han och berättar att han redan fått "flera konkreta erbjudanden" att ta ställning till. Hur länge han kommer orka hålla igång vet han inte.- Jag hoppas att jag har goda vänner som säger ifrån när jag blir för skröplig för att jobba om jag inte förstår det i tid själv.
Födelsedagsprofilen
Namn: Anders Björck.Fyller: 65 år den 19 september 2009.Bor: På Uppsala slott fram till den sista september, sedan flyttar han och hustrun till en lägenhet i Stockholm.Familj: Hustrun Py-Lotte von Zweigbergk och dottern Anne Björck.Aktuell: Avslutar sitt uppdrag som Uppsala läns landshövding den sista september.Karriär i korthet: Inledde sin politiska karriär som ordförande för Konservativa ungdomsförbundet 1963. 1969 blev han som yngste ledamot invald i riksdagen. 1989 valdes han som förste svensk till president för Europarådets parlamentariska församling. Var försvarsminister i den borgerliga regeringen 1991-94 och var därefter riksdagens förste vice talman fram till 2002. 2003 påbörjade han sitt uppdrag som landshövding.Så firar han födelsedagen: "Dagen innan min födelsedag anordnas en avskedsmiddag för mig eftersom jag slutar som landshövding. Så på min födelsedag blir det en lugn middag med min hustru. Hon har utlovat småländska kräftor."Styrka som landshövding: "Att jag har jobbat så länge inom politiken och vet hur samhället fungerar och inte fungerar. Jag fick just reda på att jag hamnade på femte plats på tidningen Chefs ledarlista, med samma poäng som Barack Obama, det känns roligt."Semester: "Det brukar aldrig bli någon semester. Men om jag kunde välja skulle jag vilja åka bort under tidig vår, mars eller april, till min favoritö Madeira tillsammans med min hustru. Där har jag varit elva gånger."Politisk förebild: "Jarl Hjalmarsson som instiftade begreppet vardagsmänniskan, att den vanliga människan ska få ut något vettigt av politiken. Han var ödmjuk och höll låg profil."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om