"Allt går att ordna, ingenting är omöjligt"

- Jag har tre stora intressen i livet: resor, matlagning och mode, avslöjar Inga-Lill Uhrefalk när vi träffas på hennes restaurang vid sjön Hjorten.

Rätt miljö. I Värdshuset Hjortens restaurang tillbringar Inga-Lill mycket av sin dag. Med tågen på ena sidan och vattnet på den andra tycker hon att hon befinner sig i en bra kompromiss av sina två stora intressen, resor och matlagning.Foto: Karin Hertz

Rätt miljö. I Värdshuset Hjortens restaurang tillbringar Inga-Lill mycket av sin dag. Med tågen på ena sidan och vattnet på den andra tycker hon att hon befinner sig i en bra kompromiss av sina två stora intressen, resor och matlagning.Foto: Karin Hertz

Foto:

Västervik2007-08-06 00:25
Det första intresset fick hon utlopp för under 20 år i resebyråbranschen, det andra har hon ägnat de senaste femton åren åt, att sälja kläder i en boutique återstår att förverkliga. Men med tanke på den energi och handlingskraft som hon utstrålar så skulle nog ingen bli förvånad om hon en dag också kommer att förverkliga den drömmen.

Hon är född och uppvuxen i Stockholm och hamnade i Björnholm på grund av att hon vid ett besök i familjens sommarstuga fick fel på sin bil.
- Det fanns en bonde i närheten som hjälpte till att laga den och tycke uppstod. Så småningom blev det bröllop och flytt från Stockholm.
- Att bli bondhustru på heltid passade inte mig så bra, utan jag fortsatte mitt arbete inom reserbyråbranchen i Västervik.

Efter 20 år där förde intresset för mat henne över till cateringverksamhet och hotellrörelse.
- En period gjorde jag allt på en gång; drev kaférörelse på dagarna, lagade mat till catering på nätterna och hjälpte till i lantbruket om det behövdes.
När hon berättar om sin tidigare arbetssituation kan man inte förstå att hon överlevde.
- Det var knappt jag gjorde heller, säger hon. Jag fick en sorts anfall med åtföljande förlamning som berodde på att kroppen sa ifrån. Det blev ambulans till sjukhuset. Det fanns inget annat fel än att jag var slutkörd. Som tur är så har jag blivit helt återställd. Jag borde förstås insett att man inte kan arbeta så långa pass att man bara hinner sova ett par timmar på natten.
- Men det var så himla kul att ta hand om gäster och att laga mat så jag kände aldrig efter. Jag hade förverkligat en dröm: att äga ett hotell.

Hotellet låg i Överum och var bara menat att bli tillagningsplats för Inga-Lills cateringverksamhet, men fler och fler hörde av sig och ville att hon skulle öppna både för lunchgäster och för övernattningar. Ryktet om hennes goda och vällagade mat hade spritt sig.
- Jag satte igång, och min vana trogen så satsade jag till hundra procent. Jag ville att allt skulle vara perfekt. Mina julbord var faktiskt berömda vida omkring. Där skulle finnas allt var min ambition, jag hade nog bortåt 300 olika fat. Jag upptäckte så småningom att det inte gick att ta ut priser som täckte kostnaderna. Jag gick helt enkelt i konkurs och det var förstås en stor påfrestning som också bidrog till att jag blev sjuk.

Sedan sex år driver hon och maken nu Wärdshuset Hjorten. Sonen Adam, som är kock, och dottern Alexandra, som brukar servera, finns också med i familjeföretaget. Först arrenderade man bara, men sedan ett år är det deras eget. Till hösten väntar nu en del renoveringsarbeten och uppfräschningar av restaurangen. Förutom att servera lunchgäster tar Inga-Lill också emot förbeställda sällskap och har cateringverksamhet.
- Men numera kan jag unna mig lyxen att också ägna lite tid åt mig själv. Det blir ofta i form av en promenad med hunden. Jag försöker också vara mer med familjen.

Att hon har en hög ambitionsnivå när det gäller att serva, antingen det är matgäster, eller som tidigare resebyråkunder blir man ganska övertygad om.
- Jag har alltid sagt att: Allt går att ordna, det finns inget som är omöjligt. Hon säger det med sådant eftertryck att man absolut måste tro henne. Hon tar exemplet med mannen som resebyrån inte lyckats kontakta och meddela att avgångstiden för ett flyg hade ändrats.
- Han stod på torget två timmar efter sedan bussen hade avgått. Jag ordnade fram en helikopter som flög honom från Västervik till Arlanda och där hade jag fått planet att vänta in honom.

Om det nu inte skulle bli något av med boutiquen för Inga-Lill så har hon ett annat alternativ.
- Jag kanske skulle ta och bli kocka åt ett cirkussällskap, då kunde jag ju kombinera mitt intresse för resor och min kärlek till matlagning. Tänk att få komma till ett nytt ställe varje dag, säger hon drömmande.
Porträttet
<FONT size=1>
<P align=justify></P>
<P align=justify> </FONT><B><FONT face=MyriadPro-Bold size=1>Namn:</B></FONT><FONT size=1> Inga-Lill Uhrefalk</P></FONT><B><FONT face=MyriadPro-Bold size=1>
<P align=justify>Bor:</B></FONT><FONT size=1> I Björnsholm</P></FONT><B><FONT face=MyriadPro-Bold size=1>
<P align=justify>Familj:</B></FONT><FONT size=1> Maken Bo-Inge och barnen Adam och Alexandra.</P></FONT><B><FONT face=MyriadPro-Bold size=1>
<P align=justify>Ålder:</B></FONT><FONT size=1> 52 år</P></FONT><B><FONT face=MyriadPro-Bold size=1>
<P align=justify>Fritidsintressen:</B></FONT><FONT size=1> Att promenera med hunden och sköta mina katter.</P></FONT><B><FONT face=MyriadPro-Bold size=1>
<P align=justify>Blir glad av:</B></FONT><FONT size=1> Vänliga människor.</P></FONT><B><FONT face=MyriadPro-Bold size=1>
<P align=justify>Favoritmat</B></FONT><FONT size=1>: Grillad oxfilé med bakad potatis.</P></FONT><B><FONT face=MyriadPro-Bold size=1>
<P>Bäst med Västervik och Tjust:</B></FONT><FONT size=1> Att människor bryr sig om varandra.</P></FONT>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om