Afasi uppmärksammas med en egen dag

I dag, den 10 oktober, är från och med i år den nordiska afasi-dagen. Då uppmärksammas ett dolt handikapp som ofta uppstår i samband med en stroke.

Afasidag. "Att inte kunna tala är inte detsamma som att inte ha något att säga." Så står det på Afasiförbundets broschyr och syftar på handikappet afasi, som innebär att inte kunna kommunicera med omvärlden.  Carin Skoog är ordförande i  afasiföreningen i Västervik, hon kommer att gå runt och informera om afasi den 10 oktober, som från och med i år är Nordisk afasidag. Foto: Anders Liljegren

Afasidag. "Att inte kunna tala är inte detsamma som att inte ha något att säga." Så står det på Afasiförbundets broschyr och syftar på handikappet afasi, som innebär att inte kunna kommunicera med omvärlden. Carin Skoog är ordförande i afasiföreningen i Västervik, hon kommer att gå runt och informera om afasi den 10 oktober, som från och med i år är Nordisk afasidag. Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-10-10 00:25
Att ha afasi innebär att lida av ett handikapp där man inte kan kommunicera med omvärlden. Oftast orsakas afasi av en stroke, en hjärnblödning eller en blodpropp i hjärnan. Det stör hjärnans blodförsörjning och kan påverka hjärnans språkcentra. Då uppstår svårigheter att förstå, tala, läsa, skriva, och ibland även räkna.
- När man inte har sitt språk hamnar man verkligen vid sidan om i samhället, säger Carin Skoog, ordförande i den nyuppväckta afasiföreningen i Västervik.
- Därför måste vi gå ut och göra oss hörda. Eftersom de som drabbas av afasi inte kan tala för sig själva måste vi engagera landsting, kommun och alla som jobbar med rehabilitering och se till att personalen får utbildning och vet hur de ska behandla en patient med afasi.
De flesta med afasi, ungefär 12 000 svenskar drabbas varje år, är äldre, men 4 000 av dessa 12 är fortfarande i yrkesverksam ålder. Stroke är den vanligaste, men inte den enda orsaken till afasi. Andra kan vara trafikolyckor, idrottsskador och om man har blivit utsatt för våld av något slag.
- För ungdomarna som drabbas, som har framtiden för sig behöver det göras mycket mer, säger Carin Skoog.
- Men även för alla äldre, som sitter i något äldreboende och inte kan delta i aktiviteter. De blir sittande bredvid.
Med nystarten för föreningen i Västervik hoppas Carin på att de ska kunna hjälpa människor med afasi och påverka hur vården för de drabbade fungerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om